Ulica Gavrila Principa menja ime u Franca Ferdinanda

Beograd, 3. jul 2013. godine (Be92) Na današnjem zasedanju Skupštine grada Beograda odlučeno je da ulica Gavrila Principa napokon promeni ime u Franca Ferdinanda. Do ove inicijative došlo je na predlog poslanika LDP-a koji inače nemaju svoje poslanike u Skupštini grada, ali imaju prilično snažan uticaj na nju preko pojedinih gradskih opština.
Da podsetimo, Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je poslužilo kao direktan povod za krvavi Prvi svetski rat, odnosno Veliki rat, kako se tad nazivao, a među Srbima je dugo vladala zabluda da je ovaj ubica i terorista zapravo heroj jer su smatrali da tadašnja Bosna ne zaslužuje opravdanu aneksiju od strane Austrougarske nego da se taj isti Gavrilo Princip, inače pripadnik ultranacionalističke srpske organizacije „Mlada Bosna“, smatra borcem za oslobođenje južnoslovenskih zemalja od zapadnoevropskih sila i Turske.
Međutim, kako su dokazala novija istorijska istraživanja, ali i odnos današnje Srbije prema ovim zemljama, u pitanju je bila velika zabluda — heroj je Franc Ferdinand koji je tog dana mučki ubijen zajedno sa svojom suprugom mirno i prijateljski obilazeći Sarajevo.
Ova odluka stupiće na snagu već narednih dana, a table će zameniti službenici Komunalne policije i radnici preduzeća „Menjanje tabli beogradskih ulica DOO“ koje zapošljava preko 1.000 radnika i firma je koja se nalazi u privatnom vlasništvu Marine Stanojković, inače sestre od kume tetke mlađeg brata od strica Dragana Đilasa.
„Na ovaj način, mi dokazujemo da smo privrženi evropskom putu i integracijama i nadamo se da će ovim povodom i sa najvišeg vrha biti upućeno javno izvinjenje Austriji zbog ove istorijske nepravde. Ne zaboravimo da se bliži stogodišnjica od ovog događaja, te je potrebno ove stavove revidirati u što kraćem roku kako ne bi zatajio mesec januar“, izjavio je Đilas ovim povodom.

Žarko Obradović:„Ne razumem ove zgubidane što se šetaju i zaustavljaju saobraćaj“

Beograd, 2. jul 2013. godine (Zeta) Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović povodom današnjeg protesta naučnih radnika i još nekoliko organizacija i sindikata koji su podržali ovaj protest, izjavio je da mu nikako ne ide u glavu zašto se od njega traži ostavka od strane sumnjivih građana koji umesto da obavljaju svoj posao usred radnog dana, i to od 10 ujutru, demonstriraju tražeći od njega ostavku.
„Moj slučaj je očito ispolitizovan od strane izvesnih pojedinaca koji sebe smatraju naučnicima, a sve u cilju da se dovede u sumnju kredibilitet moje ličnosti. Ako je neko naučnik onda sam to ja, u šta se možete uveriti kratkim pregledom u moju radnu biografiju. Da postoji bilo kakav razlog za moju ostavku, ja bih je prvi tražio od samog sebe. Kakve veze s naukom imaju ljudi koji u po bela dana marširaju ulicama, ometajući saobraćaj, noseći kojekakve transparente, nasmejani i veseli? Nauka je grana privrede koja traži velika odricanja, rad i samodisciplinu, a ne šetkanje usred radnog vremena po lepom vremenu“, pojasnio je za naš medij svoj stav ovaj ugledni naučnik sa zvanjem doktora i dugogodišnji ministar Socijalističke partije Srbije.
Na kraju svog izlaganja, očito iznerviran, ovaj naš uvaženi doktor nauka istakao je da se očigledno radi o istoj onoj grupi lenština i spadala koji su svojevremeno noću protestovali po parkovima zbog zabrane prodaje alkoholnih pića posle 10 uveče.
„Uostalom, uverićete se u to i vi novinari i novinarčići kad ova zabrana bude ponovo uvedena. To su sve ti isti ljudi“, dodao je Obradović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *