Đilas najavio da će za dve godine izjaviti da za četiri godine počinje izgradnja metroa

Beograd, 25. 6. 2013. godine (Be92) – Dugogodišnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je početak izjave o izgradnji gradskog metroa najkasnije za dve godine. Za ovu izjavu EBRD će odobriti 600 miliona evra.
„Ukoliko budemo imali podršku države Srbije, čija je garancija neophodna za ovako veliki posao, radovi na najavi izgradnje na prvoj liniji od Novog Beograda do Vukovog spomenika mogu početi za 24 meseca“, rekao je Đilas novinarima u Skupštini Beograda koja raspravlja o rebalansu budžeta za 2013. godinu.
Prema njegovim rečima, na osnovu međudržavnog sporazuma Francuska će finansirati najavu izgradnje za vodove i elektropreme za metro, a najavu za građevinske radove biće plaćeni kreditom „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD).
Gradonačelnik Beograda je istakao da je za dobijanje kredita za tu izjavu neophodna i garancija države Srbije, ali da će grad moći sam da vraća taj kredit.
„Taj kredit će biti ugovoren od danas za godinu i po dana, uz grejs period od pet godina, što znači da će prva rata biti u 2020. godini, kada će grad, po sadašnjem iznosu kredita, vraćati negde oko 30 miliona evra i neće nam predstavljati problem da na taj iznos dodamo i godišnji iznos rate za prvu liniju metroa“, kazao je Đilas i dodao da očekuje da će grad taj kredit vraćati u narednih 20 do 25 godina.
Đilas je dodao da će ove nedelje u Francuskoj imati više sastanaka sa kompanijama koje rade plan pripreme izjave o izgradnji beogradskog metroa, koja bi, ukoliko on ostane gradonačelnik i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, mogla da započne već 2019. godine, a prva linija do Novog Beograda koja bi išla preko proslavljenog Mosta na Adi koji je bio skuplji od prve linije metroa uključujući i pripreme za njenu najavu za dve godine, mogao da bude dovršen već do kraja 2033. godine, naravno, ukoliko Đilas ostane na navedenim funkcijama.

Primećeno odstupanje u stavovima zvanične Srbije u odnosu na većinu stanovništva!

Berlin, 24. 6. 2013. godine (Be92) – Posle prilično niskog udarca izazvanog iz Nemačkog Bundestaga da Srbija neće dobiti datum za pregovore pre januara daleke 2014. umesto na Vidovdan ove godine, usledio je niz primedbi iz raznih država, pa čak i iz Evropskog parlamenta.
Da ne dužimo, suština sukoba svodi se na primedbe da Nemačka nema pravo da određuje kad će i zašto će Srbija dobiti ili ne dobiti neki Datum za koji do dana-današnjeg nije utvrđeno šta znači i čemu služi, dok većina drugih zemalja članica EU zastupa stav da bi Srbija trebalo već za Vidovdan, 28. juna, da dobije Datum. Među zemljama članicama EU su i Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija i veliki broj manje bitnih članica kao što su Slovačka i Slovenija (dve zemlje koje se u međunarodnim krugovima često brkaju).
Nemački odgovor stigao je vrlo brzo posle ove reakcije pojedinih zemalja EU i on glasi: Nemačka ima pravo da odlučuje o svim odlukama unutar Evropske unije, jer ne samo da ju je stvorila nego ju je istorijski generisala kroz Treći Rajh (danas Četvrti).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *