Ђилас најавио да ће за две године изјавити да за четири године почиње изградња метроа

Београд, 25. 6. 2013. године (Бе92) – Дугогодишњи председник Кошаркашког савеза Србије и градоначелник Београда Драган Ђилас најавио је почетак изјаве о изградњи градског метроа најкасније за две године. За ову изјаву ЕБРД ће одобрити 600 милиона евра.
„Уколико будемо имали подршку државе Србије, чија је гаранција неопходна за овако велики посао, радови на најави изградње на првој линији од Новог Београда до Вуковог споменика могу почети за 24 месеца“, рекао је Ђилас новинарима у Скупштини Београда која расправља о ребалансу буџета за 2013. годину.
Према његовим речима, на основу међудржавног споразума Француска ће финансирати најаву изградње за водове и електропреме за метро, а најаву за грађевинске радове биће плаћени кредитом „Европске банке за обнову и развој“ (ЕБРД).
Градоначелник Београда је истакао да је за добијање кредита за ту изјаву неопходна и гаранција државе Србије, али да ће град моћи сам да враћа тај кредит.
„Тај кредит ће бити уговорен од данас за годину и по дана, уз грејс период од пет година, што значи да ће прва рата бити у 2020. години, када ће град, по садашњем износу кредита, враћати негде око 30 милиона евра и неће нам представљати проблем да на тај износ додамо и годишњи износ рате за прву линију метроа“, казао је Ђилас и додао да очекује да ће град тај кредит враћати у наредних 20 до 25 година.
Ђилас је додао да ће ове недеље у Француској имати више састанака са компанијама које раде план припреме изјаве о изградњи београдског метроа, која би, уколико он остане градоначелник и председник Кошаркашког савеза Србије, могла да започне већ 2019. године, а прва линија до Новог Београда која би ишла преко прослављеног Моста на Ади који је био скупљи од прве линије метроа укључујући и припреме за њену најаву за две године, могао да буде довршен већ до краја 2033. године, наравно, уколико Ђилас остане на наведеним функцијама.

Примећено одступање у ставовима званичне Србије у односу на већину становништва!

Берлин, 24. 6. 2013. године (Бе92) – После прилично ниског ударца изазваног из Немачког Бундестага да Србија неће добити датум за преговоре пре јануара далеке 2014. уместо на Видовдан ове године, уследио је низ примедби из разних држава, па чак и из Европског парламента.
Да не дужимо, суштина сукоба своди се на примедбе да Немачка нема право да одређује кад ће и зашто ће Србија добити или не добити неки Датум за који до дана-данашњег није утврђено шта значи и чему служи, док већина других земаља чланица ЕУ заступа став да би Србија требало већ за Видовдан, 28. јуна, да добије Датум. Међу земљама чланицама ЕУ су и Италија, Шпанија, Француска, Велика Британија и велики број мање битних чланица као што су Словачка и Словенија (две земље које се у међународним круговима често бркају).
Немачки одговор стигао је врло брзо после ове реакције појединих земаља ЕУ и он гласи: Немачка има право да одлучује о свим одлукама унутар Европске уније, јер не само да ју је створила него ју је историјски генерисала кроз Трећи Рајх (данас Четврти).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *