Tači: Pristali bismo i na srpske kafane

Priština, 9. 4. 2013. godine (Be92) – Posle odbijanja srpske strane da prihvati predlog EU i Vlade Kosova o integraciji srpskih opština pod apsolutnu vlast Prištine, Hašim Tači je izjavio da bi eventualni novi predlog rezolucije mogao u sebi da sadrži i mogućnost da Srbi na severu Kosova otvaraju sopstvene kafane i kafiće, čiji bi oni sami bili vlasnici. I ne samo to. Tači kaže da bi Priština pristala i na to da se u tim kafanama služi meni koji ne bi bio kontrolisan od strane prištinskih vlasti, dok bi muzika ipak bila pod direktnom kontrolom najpre EULEKS-a, a potom i Prištine.
„Ovo je predlog posle kojeg mislim da bi srpska strana mogla da potpiše sporazum jer on garantuje neuporedivo veća prava za srpsku zajednicu, nego što je to sadržao prethodni predlog u kojem se ugostiteljski objekti nisu ni spominjali“, izjavio je Tači na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Ketlin Ešton je odmah reagovala na Tačijev predlog i rekla da će ga svakako uvrstiti u istorijski dogovor između Srbije i Kosova, i dodala da joj je neobično žao što srpska strana nije bila malo fleksibilnija u dogovoru s Prištinom, ali da EU ne može i ne želi da nameće svoja rešenja. „Ovo je ogroman ustupak i zaista bi sa srpske strane bilo krajnje neodgovorno i tvrdoglavo ako ne prihvati dogovor koji bi sadržao ovu klauzulu. Srpska vlada mora da misli na budućnost svog naroda ako iskreno želi da dobije Datum“, naglasila je Ešton i ponovo izrazila zabrinutost, brigu, zebnju, bojazan i uznemirenost za sudbinu regiona, te da bi međunarodna zajednica, sa izuzetkom Rusije, trebalo više da se pozabavi starateljstvom, pažnjom, zaštitom, brižnošću i pomnjom nad ovim kriznim područjem.

Pajtić: Ukoliko se ne uspostavi granica između Vojvodine i Srbije, tražićemo intervenciju EU

Novi Sad, 10. 4. 2013. godine (Zeta) – Predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, inače poznat i kao pajtaš Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda, nije štedeo reči povodom reakcije pojedinih stranaka na njegov predlog da se utvrde garancije za autonomiju Vojvodine. Po njegovim rečima, Vojvodina bi trebalo da dobije svoju policiju, vojsku i stolicu u Ujedinjenim nacijama. Na to ima istorijsko pravo i bila bi prava šteta da je ne iskoristi sad u trenutku kad Srbija potpuno propada i nema više šta da radi u zajednici s njom.
„Ukoliko se srske vlasti ogluše o naše predloge, tražićemo intervenciju Evropske unije koja se pokazala kao veoma dobar posrednik u konfliktima Srbije sa drugom stranom. Nema sumnje da će EU stati na našu stranu i pomoći nam u ispunjenju svih naših zahteva.“
Pajtić je naglasio da je već mesecima na snazi otimanje ne samo materijalnih sredstava iz budžeta Vojvodine, nego i njenih ustavnih prava. Čak ni političari iz vladajuće Demokratske stranke, njegove kolege, više nemaju tako pristojna primanja kao što su imali pre izbora. „Plate su ostale iste, ali priliv sredstava sa strane osetno je opao, i ja više ne mogu da tolerišem to nezadovoljstvo svojih partijskih kolega i prijatelja.“
Pajtić se na kraju izlaganja osvrnuo na odluku srpskog vrha da ne potpiše Briselski sporazum, rekavši da se radi o sramotnom činu lažnog patriotizma u službi mračnih snaga prošlosti.

4 komentara

  1. Od Vucelica sam svasta cuo i video devedeseti ali ovo je vrh neobjektivnosti i lazi.Sramota za srpsko novinarstvo.

  2. Da nije moguće – bilo bi i smešno.

    E Srbijo majko naša i svačija, eto dokle smo stigli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *