Тачи: Пристали бисмо и на српске кафане

Приштина, 9. 4. 2013. године (Бе92) – После одбијања српске стране да прихвати предлог ЕУ и Владе Косова о интеграцији српских општина под апсолутну власт Приштине, Хашим Тачи је изјавио да би евентуални нови предлог резолуције могао у себи да садржи и могућност да Срби на северу Косова отварају сопствене кафане и кафиће, чији би они сами били власници. И не само то. Тачи каже да би Приштина пристала и на то да се у тим кафанама служи мени који не би био контролисан од стране приштинских власти, док би музика ипак била под директном контролом најпре ЕУЛЕКС-а, а потом и Приштине.
„Ово је предлог после којег мислим да би српска страна могла да потпише споразум јер он гарантује неупоредиво већа права за српску заједницу, него што је то садржао претходни предлог у којем се угоститељски објекти нису ни спомињали“, изјавио је Тачи на јучерашњој конференцији за новинаре.
Кетлин Ештон је одмах реаговала на Тачијев предлог и рекла да ће га свакако уврстити у историјски договор између Србије и Косова, и додала да јој је необично жао што српска страна није била мало флексибилнија у договору с Приштином, али да ЕУ не може и не жели да намеће своја решења. „Ово је огроман уступак и заиста би са српске стране било крајње неодговорно и тврдоглаво ако не прихвати договор који би садржао ову клаузулу. Српска влада мора да мисли на будућност свог народа ако искрено жели да добије Датум“, нагласила је Ештон и поново изразила забринутост, бригу, зебњу, бојазан и узнемиреност за судбину региона, те да би међународна заједница, са изузетком Русије, требало више да се позабави старатељством, пажњом, заштитом, брижношћу и помњом над овим кризним подручјем.

Пајтић: Уколико се не успостави граница између Војводине и Србије, тражићемо интервенцију ЕУ

Нови Сад, 10. 4. 2013. године (Зета) – Председник покрајинске Владе Војводине Бојан Пајтић, иначе познат и као пајташ Драгана Ђиласа, градоначелника Београда, није штедео речи поводом реакције појединих странака на његов предлог да се утврде гаранције за аутономију Војводине. По његовим речима, Војводина би требало да добије своју полицију, војску и столицу у Уједињеним нацијама. На то има историјско право и била би права штета да је не искористи сад у тренутку кад Србија потпуно пропада и нема више шта да ради у заједници с њом.
„Уколико се срске власти оглуше о наше предлоге, тражићемо интервенцију Европске уније која се показала као веома добар посредник у конфликтима Србије са другом страном. Нема сумње да ће ЕУ стати на нашу страну и помоћи нам у испуњењу свих наших захтева.“
Пајтић је нагласио да је већ месецима на снази отимање не само материјалних средстава из буџета Војводине, него и њених уставних права. Чак ни политичари из владајуће Демократске странке, његове колеге, више немају тако пристојна примања као што су имали пре избора. „Плате су остале исте, али прилив средстава са стране осетно је опао, и ја више не могу да толеришем то незадовољство својих партијских колега и пријатеља.“
Пајтић се на крају излагања осврнуо на одлуку српског врха да не потпише Бриселски споразум, рекавши да се ради о срамотном чину лажног патриотизма у служби мрачних снага прошлости.

4 коментара

  1. Od Vucelica sam svasta cuo i video devedeseti ali ovo je vrh neobjektivnosti i lazi.Sramota za srpsko novinarstvo.

  2. Да није могуће – било би и смешно.

    Е Србијо мајко наша и свачија, ето докле смо стигли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *