Dačić: Ako ni za Vidovdan ne dobijemo datum, počinjemo dijalog sa Vojvodinom

Beograd, 3. 3. 2013. godine (Be92) – Predsednik Vlade Srbije i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, inače pregovarač sa Hašimom Tačijem oko statusa Kosova, izjavio je juče, prilikom obilaska Fabrike kugličnih ležajeva koja je prestala s radom još pre dvadesetak godina, da će vlada ispuniti sva predizborna obećanja, a ona su se najviše ticala evrointegracija.
S obzirom na to da postoji bojazan da ni 28. juna ove godine Srbija ne dobije datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom, Srbija ima rezervni plan kako da se povećaju šanse za njegovo dobijanje, a to je otpočinjanje dijaloga sa predstavnicima vojvođanskih separatista oko statusa ove srpske pokrajine. Dačić je dodao da je neizvesno kako će se dijalog s Tačijem kretati, ali da je izvesno da će do juna sigurno doći do pomaka i do približavanja stavova. Budući da iz Evrope niko nije reagovao na Dačićevu molbu da se izvrši pritisak na albansku stranu zbog pronalaženja kompromisnog rešenja, najverovatnije je da će kompromis ponuditi sam Dačić već u sledećoj rundi razgovora.
Dačić nije precizirao ko bi bio sagovornik sa vojvođanske strane, ali je zaobilazno dao do znanja da bi to mogao da bude neko od političara koji danas više nisu u samom vrhu političkog života, ali su bili devedesetih godina. Politički analitičari nagađaju da bi to mogao da bude Andraš Agošton ili, čak, Nenad Čanak.
Neko od novinara podsetio je Dačića da je Tačija u više navrata nazivao teroristom 1998. i 1999. godine i da je čak obećao njegovo hapšenje, na šta je premijer samo odmahnuo rukom, šeretski se osmehnuo i rekao: „Znao sam da će mi to kad-tad neko poturiti.“

EU ubuduće neće uvoziti šljive i maline iz Srbije zbog nedozvoljene količine fizostigmina

Brisel, 4. 3. 2013. godine (Zeta) – Posle prašine koja se podigla oko afere „Mleko“ iz Brisela nam stižu još neprijatnije vesti. Naime, u nemačkim laboratorijama je utvrđeno da su šljive i maline uvezene iz Srbije toksične, odnosno da premašuju dozvoljenu granicu prisustva fizostimina u ovim namirnicama. Dozvoljena granica u EU je 0,004 procenta po gramu, dok u srpskim suvim šljivama ove supstance ima čak tri puta više – 0,012, što je veoma opasno, naročito za decu. U smrznutim srpskim malinama ova supstanca premašuje dozvoljen limit za jedan promil, što je takođe veoma opasno. Zbog toga je EU naložila svim uvoznicima da prestanu da uvoze svako voće i povrće iz Srbije dok se ne utvrdi njihova ispravnost, a procenjuje se da će sve analize biti završene do kraja 2016. godine.
Fizostigmin inače spada u uobičajene toksine u voću i potiče od kalabarskog boba i spada u inhibitore enzima koji blokiraju enzim holinestaraze, što može dovesti i do smrtnog ishoda. Poznat je slučaj jednog Danca od pre dve godine koji je podlegao ovom otrovu kada je pojeo četiri kilograma suvih šljiva uvezenih iz Srbije.
Srbija je inače druga u svetu po proizvodnji šljiva (odmah iza Kine) i sedma po proizvodnji malina (do pre samo desetak godina bila je prva). Dobit od izvoza ovih voćki godišnje premašuje 800 miliona evra, a za ovu godinu je planirano da pređe granicu od milijardu evra. Od toga, očito, neće biti ništa.
Ministar za poljoprivredu Goran Knežević izjavio je da Srbija neće povećavati dozvoljenu količinu fizostigmina nego da će učiniti sve da je smanji na dozvoljenu granicu. Priznao je, međutim, da nije najbolje upoznat s ovim problemom i da će krajnju reč dati stručnjaci.
„Nažalost“, dodao je Knežević „deo dogovora sa Evropskom unijom je da ovo voće ne smemo da izvozimo na druga tržišta jer u suprotnom nećemo dobiti datum.“

2 komentara

  1. Ništa mi nije jasno, a u stvari sve je jasno. Dačiću, kakav dijalog sa separatistima iz Vojvodine kad to od tebe, barem za sada,to niko i ne traži. Prvo, ako su separatisti, onda podležu krivičnom gonjenju, zbog aktivnosti protiv naroda i države. Kao drugo, separatisti deluju protivustavno, a to se naziva izdajom i antidržavnom subverzijom. Kao treće ti im daješ legitimitet a i legalitet postojanja. I umesto da ih hapsiš ti ćeš sa novim “ološem” u PREGOVORE. Nije sporno da je SILA ZLA uzurpirala rezoluciju SB 1244, a na tebi i predsedniku je da NE STAVITE Vaš potpis, NIKADA, na saglasnost /nezavisnosti/ otimanja teritorije! I jedan dobronameran savet, manite se Evrope, jer Evropa takve NEĆE a “ulaznica” je suviše skupa!

  2. Dačić: Ako ni za Vidovdan ne dobijemo datum, počinjemo dijalog sa Vojvodinom. ŠTO NE POČNE ODMAH I DIJALOG SA SANDŽAKOM I PREŠEVOM I VLAŠKOM KRAJINOM I DIMITROVGRADOM I MAČVANSKOM REPUBLIKOM…DA UĐEMO U TU EU PRE NEGO ŠTO SE RASPADNE…MAKAR KAO BEOGRADSKI PAŠALUK JER EU NEMA ALTERNATIVU. Mislio sam da je Dačić inteligentan, ovo je njegov politički kraj… od patriotizma je ostala samo P..KA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *