Дачић: Ако ни за Видовдан не добијемо датум, почињемо дијалог са Војводином

Београд, 3. 3. 2013. године (Бе92) – Председник Владе Србије и Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, иначе преговарач са Хашимом Тачијем око статуса Косова, изјавио је јуче, приликом обиласка Фабрике кугличних лежајева која је престала с радом још пре двадесетак година, да ће влада испунити сва предизборна обећања, а она су се највише тицала евроинтеграција.
С обзиром на то да постоји бојазан да ни 28. јуна ове године Србија не добије датум за отпочињање преговора са Европском унијом, Србија има резервни план како да се повећају шансе за његово добијање, а то је отпочињање дијалога са представницима војвођанских сепаратиста око статуса ове српске покрајине. Дачић је додао да је неизвесно како ће се дијалог с Тачијем кретати, али да је извесно да ће до јуна сигурно доћи до помака и до приближавања ставова. Будући да из Европе нико није реаговао на Дачићеву молбу да се изврши притисак на албанску страну због проналажења компромисног решења, највероватније је да ће компромис понудити сам Дачић већ у следећој рунди разговора.
Дачић није прецизирао ко би био саговорник са војвођанске стране, али је заобилазно дао до знања да би то могао да буде неко од политичара који данас више нису у самом врху политичког живота, али су били деведесетих година. Политички аналитичари нагађају да би то могао да буде Андраш Агоштон или, чак, Ненад Чанак.
Неко од новинара подсетио је Дачића да је Тачија у више наврата називао терористом 1998. и 1999. године и да је чак обећао његово хапшење, на шта је премијер само одмахнуо руком, шеретски се осмехнуо и рекао: „Знао сам да ће ми то кад-тад неко потурити.“

ЕУ убудуће неће увозити шљиве и малине из Србије због недозвољене количине физостигмина

Брисел, 4. 3. 2013. године (Зета) – После прашине која се подигла око афере „Млеко“ из Брисела нам стижу још непријатније вести. Наиме, у немачким лабораторијама је утврђено да су шљиве и малине увезене из Србије токсичне, односно да премашују дозвољену границу присуства физостимина у овим намирницама. Дозвољена граница у ЕУ је 0,004 процента по граму, док у српским сувим шљивама ове супстанце има чак три пута више – 0,012, што је веома опасно, нарочито за децу. У смрзнутим српским малинама ова супстанца премашује дозвољен лимит за један промил, што је такође веома опасно. Због тога је ЕУ наложила свим увозницима да престану да увозе свако воће и поврће из Србије док се не утврди њихова исправност, а процењује се да ће све анализе бити завршене до краја 2016. године.
Физостигмин иначе спада у уобичајене токсине у воћу и потиче од калабарског боба и спада у инхибиторе ензима који блокирају ензим холинестаразе, што може довести и до смртног исхода. Познат је случај једног Данца од пре две године који је подлегао овом отрову када је појео четири килограма сувих шљива увезених из Србије.
Србија је иначе друга у свету по производњи шљива (одмах иза Кине) и седма по производњи малина (до пре само десетак година била је прва). Добит од извоза ових воћки годишње премашује 800 милиона евра, а за ову годину је планирано да пређе границу од милијарду евра. Од тога, очито, неће бити ништа.
Министар за пољопривреду Горан Кнежевић изјавио је да Србија неће повећавати дозвољену количину физостигмина него да ће учинити све да је смањи на дозвољену границу. Признао је, међутим, да није најбоље упознат с овим проблемом и да ће крајњу реч дати стручњаци.
„Нажалост“, додао је Кнежевић „део договора са Европском унијом је да ово воће не смемо да извозимо на друга тржишта јер у супротном нећемо добити датум.“

2 коментара

  1. Ništa mi nije jasno, a u stvari sve je jasno. Dačiću, kakav dijalog sa separatistima iz Vojvodine kad to od tebe, barem za sada,to niko i ne traži. Prvo, ako su separatisti, onda podležu krivičnom gonjenju, zbog aktivnosti protiv naroda i države. Kao drugo, separatisti deluju protivustavno, a to se naziva izdajom i antidržavnom subverzijom. Kao treće ti im daješ legitimitet a i legalitet postojanja. I umesto da ih hapsiš ti ćeš sa novim “ološem” u PREGOVORE. Nije sporno da je SILA ZLA uzurpirala rezoluciju SB 1244, a na tebi i predsedniku je da NE STAVITE Vaš potpis, NIKADA, na saglasnost /nezavisnosti/ otimanja teritorije! I jedan dobronameran savet, manite se Evrope, jer Evropa takve NEĆE a “ulaznica” je suviše skupa!

  2. Дачић: Ако ни за Видовдан не добијемо датум, почињемо дијалог са Војводином. ŠTO NE POČNE ODMAH I DIJALOG SA SANDŽAKOM I PREŠEVOM I VLAŠKOM KRAJINOM I DIMITROVGRADOM I MAČVANSKOM REPUBLIKOM…DA UĐEMO U TU EU PRE NEGO ŠTO SE RASPADNE…MAKAR KAO BEOGRADSKI PAŠALUK JER EU NEMA ALTERNATIVU. Mislio sam da je Dačić inteligentan, ovo je njegov politički kraj… od patriotizma je ostala samo P..KA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *