Dačić odlikovao Vesnu Pešić „Ordenom Legije časti“

Beograd, 21. 02. 2013. godine (Be92) – Srpski premijer Ivica Dačić poznatiji kao srpski De Gol ustanovio je juče najviši orden Srbije pod nazivom „Orden Legije časti“ i odmah ga dodelio Vesni Pešić za velika pregnuća i dostignuća na polju evropskih integracija, i za hrabrost ispoljenu u poslednjih nekoliko decenija.

U obrazloženju dodele Ordena na sedam štampanih strana između ostalog se ističe da je ova žena, borac za ljudska prava, u svetu poznata po svojim antiratnim aktivnostima i građanskim inicijativama koja je posebno doprinela stabilizaciji i poboljšanju imidža Srbije tokom svih teških godina, a naročito devedesetih godina prošlog veka kad je u stranim medijima važila za neku vrstu superheroja.
„Nikada nećemo zaboraviti prisustvo Vesne Pešić u Zagrebu tokom operacije ‚Oluja‘ 1995. godine, koja je svojim objektivnim izveštajima s terena doprinela tome da se strasti između hrvatske i srpske strane stišaju“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.
Vesna Pešić još uvek se nije oglasila povodom dodele ovog velikog priznanja. Međutim, kako saznajemo iz krugova bliskih njoj, ona će ga primiti bez velike „pompe“ i svakako ga neće odbiti, kao što nije odbijala ni sva dosadašnja međunarodna priznanja i nagrade. Pretpostavlja se da će uz obećanu nacionalnu penziju koju Orden donosi, gospođa Pešić prihvatiti i zvanje ambasadora u Egiptu, Pakistanu ili Afganistanu, po izboru.
Premijer Ivica Dačić posebno je pohvalio Pešićevu zbog razotkrivanja atentata koji mu je pretio od strane Državne bezbednosti i mračnih snaga prošlosti do kojeg je ona, po svoj prilici, došla svojom mudrošću i dugogodišnjim bavljenjem politikom, a skoro nikakvim direktnim informacijama.

[restrictedarea]
Sve manje nagoveštaja o novim izborima

Beograd, 22. 02. 2013. godine (Be92) – Posle prave invazije informacija o novim izborima koji bi trebalo da se održe ove godine, a koji su najavljeni iz štabova gotovo svih parlamentarnih stranaka u proteklih mesec dana, agencija za kontrolu izbora CeSid ustanovila je da se u poslednje dve nedelje izbori odjednom više uopšte ne spominju. Kako je došlo da ovog naglog i neočekivanog preokreta u stavovima najvećih stranaka, zasad niko od stručnjaka i političkih analitičara nije želeo posebno da tumači za naš medij.
Svi koji su do pre samo dve-tri nedelje ozbiljno razmatrali opciju novih izbora, uključujući tu i lidere stranaka, iznenada su utihnuli i posvetili se svojim javnim dužnostima, kao da su potpuno zaboravili da je ova tema uzburkala sve aktere na političkoj sceni Srbije.
Prema izveštaju CeSida, najviše su zbunjeni birači koji su se u međuvremenu spremili da svoj glas poklone nekoj od stranaka i zaokruživanju svojih favorita. Za razliku od prošlih izbora, ovoga puta nije bilo nikakve najave bojkota ili diverzija kao što su „beli listići“, što bi ovim izborima dalo mnogo veći legitimitet nego prošlima, jer se procenjuje da bi na njih izašlo čak i više od 59 odsto upisanih birača, računajući tu i tzv. mrtve duše, odnosno birače koji su se pojavili na izbornim spiskovima i biralištima na prethodnim izborima, a umrli su pre deset, dvadeset i više godina.
Ono što se, međutim, pretpostavlja u krugovima političkih analitičara koji za to nemaju dokaze je da se ispostavilo da parlamentarne stranke nisu uspele da se dogovore za koje će stranke većinski glasati duhovi nekada živih birača. Na tajnoj sednici parlamentarnih stranaka nije postignut dogovor oko raspodele „fantomskih“ glasova, te su izbori za ovu godinu najverovatnije zbog toga ostavljeni po strani, za neku drugu, konkretniju priliku, kada konsenzus između vladajućih i opozicionih partija malo više poraste.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Orden za slobodno lupetanje o “zlom” srpskom narodu. Izgleda da je ovo Euroatlanski trend. Ivice gde je MARICA? Koferče, ah to koferče.

  2. E moj Dačiću. Odlikovanje za ženu koja je stišavala strasti u vreme proterivanja Srba iz Krajine i mirenje s istim. Dačiću to je legalizovanje GENOCIDA i nagrada za razumevanje zločina nad Srbima. Da li treba potsećati šta je govorila na mitinzima “euforije” protiv tvoje stranke i tadašnjeg predsednika Miloševića, koga se ti danas stidiš. Doduše, on te se stideo još za života! Ko je sledeći: Kandić, Biserko, Liht … ? DNO DNA!

  3. Ovo mi lici na onu narodnu ” TI ME ZOVI VOJVODO A JA TEBE SEREARE,OVDJE SAMO MI ZNAMO KOJA SMO GOV…….” Problem Dacica i Pesiceve je sto svi mi iz bivse Yuge i sire znamo koja su oni GOV…….

  4. ne mogu da verujem da je ovaj covek toliko bezobrazan i pokvaren pa njega bas briga za citavu srbiju on je gori i od vesne i od biserko i od jovanovica pa zar cemo mi da placamo penziju ovakvima alo vi sto ste glasali za ovog klovna jel vidite za koga ste bre glasali pa ovaj ce sve da nas djuture proda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *