Дачић одликовао Весну Пешић „Орденом Легије части“

Београд, 21. 02. 2013. године (Бе92) – Српски премијер Ивица Дачић познатији као српски Де Гол установио је јуче највиши орден Србије под називом „Орден Легије части“ и одмах га доделио Весни Пешић за велика прегнућа и достигнућа на пољу европских интеграција, и за храброст испољену у последњих неколико деценија.

У образложењу доделе Ордена на седам штампаних страна између осталог се истиче да је ова жена, борац за људска права, у свету позната по својим антиратним активностима и грађанским иницијативама која је посебно допринела стабилизацији и побољшању имиџа Србије током свих тешких година, а нарочито деведесетих година прошлог века кад је у страним медијима важила за неку врсту суперхероја.
„Никада нећемо заборавити присуство Весне Пешић у Загребу током операције ‚Олуја‘ 1995. године, која је својим објективним извештајима с терена допринела томе да се страсти између хрватске и српске стране стишају“, наводи се, између осталог, у образложењу.
Весна Пешић још увек се није огласила поводом доделе овог великог признања. Међутим, како сазнајемо из кругова блиских њој, она ће га примити без велике „помпе“ и свакако га неће одбити, као што није одбијала ни сва досадашња међународна признања и награде. Претпоставља се да ће уз обећану националну пензију коју Орден доноси, госпођа Пешић прихватити и звање амбасадора у Египту, Пакистану или Афганистану, по избору.
Премијер Ивица Дачић посебно је похвалио Пешићеву због разоткривања атентата који му је претио од стране Државне безбедности и мрачних снага прошлости до којег је она, по свој прилици, дошла својом мудрошћу и дугогодишњим бављењем политиком, а скоро никаквим директним информацијама.

[restrictedarea]
Све мање наговештаја о новим изборима

Београд, 22. 02. 2013. године (Бе92) – После праве инвазије информација о новим изборима који би требало да се одрже ове године, а који су најављени из штабова готово свих парламентарних странака у протеклих месец дана, агенција за контролу избора ЦеСид установила је да се у последње две недеље избори одједном више уопште не спомињу. Како је дошло да овог наглог и неочекиваног преокрета у ставовима највећих странака, засад нико од стручњака и политичких аналитичара није желео посебно да тумачи за наш медиј.
Сви који су до пре само две-три недеље озбиљно разматрали опцију нових избора, укључујући ту и лидере странака, изненада су утихнули и посветили се својим јавним дужностима, као да су потпуно заборавили да је ова тема узбуркала све актере на политичкој сцени Србије.
Према извештају ЦеСида, највише су збуњени бирачи који су се у међувремену спремили да свој глас поклоне некој од странака и заокруживању својих фаворита. За разлику од прошлих избора, овога пута није било никакве најаве бојкота или диверзија као што су „бели листићи“, што би овим изборима дало много већи легитимитет него прошлима, јер се процењује да би на њих изашло чак и више од 59 одсто уписаних бирача, рачунајући ту и тзв. мртве душе, односно бираче који су се појавили на изборним списковима и биралиштима на претходним изборима, а умрли су пре десет, двадесет и више година.
Оно што се, међутим, претпоставља у круговима политичких аналитичара који за то немају доказе је да се испоставило да парламентарне странке нису успеле да се договоре за које ће странке већински гласати духови некада живих бирача. На тајној седници парламентарних странака није постигнут договор око расподеле „фантомских“ гласова, те су избори за ову годину највероватније због тога остављени по страни, за неку другу, конкретнију прилику, када консензус између владајућих и опозиционих партија мало више порасте.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Orden za slobodno lupetanje o “zlom” srpskom narodu. Izgleda da je ovo Euroatlanski trend. Ivice gde je MARICA? Koferče, ah to koferče.

  2. E moj Dačiću. Odlikovanje za ženu koja je stišavala strasti u vreme proterivanja Srba iz Krajine i mirenje s istim. Dačiću to je legalizovanje GENOCIDA i nagrada za razumevanje zločina nad Srbima. Da li treba potsećati šta je govorila na mitinzima “euforije” protiv tvoje stranke i tadašnjeg predsednika Miloševića, koga se ti danas stidiš. Doduše, on te se stideo još za života! Ko je sledeći: Kandić, Biserko, Liht … ? DNO DNA!

  3. Ovo mi lici na onu narodnu ” TI ME ZOVI VOJVODO A JA TEBE SEREARE,OVDJE SAMO MI ZNAMO KOJA SMO GOV…….” Problem Dacica i Pesiceve je sto svi mi iz bivse Yuge i sire znamo koja su oni GOV…….

  4. ne mogu da verujem da je ovaj covek toliko bezobrazan i pokvaren pa njega bas briga za citavu srbiju on je gori i od vesne i od biserko i od jovanovica pa zar cemo mi da placamo penziju ovakvima alo vi sto ste glasali za ovog klovna jel vidite za koga ste bre glasali pa ovaj ce sve da nas djuture proda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *