Društvo za polnu ravnopravnost protestuje zbog neadekvatne upotrebe termina „ratni zločinac“

Beograd, 28. 11. 2012. godine (Be92) – Društvo za polnu ravnopravnost „Klara Cetkin“ iz Beograda i okoline, uložilo je danas protest zbog sve češće upotrebe termina „ratni zločinac“ kad se radi o ženama. Tako su, prema rečima ove organizacije:„Mnoge u svetu poznate ratne zločiteljke u gotovo svim medijima neravnopravno označene kao ratni zločinci, što vređa ženski pol i generalno doprinosi rastućem trendu mizoginije“.
Udruženje je pozdravilo poboljšanje u isticanju gramatičke ravnopravnosti u odnosu na pojedina zanimanja (što se naročito odnosi na psihološkinje, portparolke, sutkinje, pedagoškinje, trendseterke i roštiljdžijkinje), ali smatra krajnje neadekvatnim da se neke od poznatih i u svetu priznatih zanimanja i zvanja, kao što su ratne zločiniteljke, i dalje uporno nazivaju generičkim muškim rodom.
„Tako i dan-danas u pojedinim bosanskim i hrvatskim medijima možemo pročitati da je Biljana Plavšić monstrum umesto monstrumka. U srpskim medijima se često navodi da je Vesna Bosanac ‚najobičniji krvolok‘ umesto ‚najobičnija krvolotkinja‘. Sličan trend primećen je i u pojedinim alternativnim crnogorskim medijima kad se pominju izvesne srpske političarke kojima se često pripisuje generički neispravan oblik ‚budala‘ umesto ‚budalkinja‘.“
Vlada Srbije je brzo reagovala na saopštenje ove uticajne organizacije i obećala da će u narednih mesec dana izdati preporuku za ispravnu upotrebu ovih oblika kako žene u regionu ne bi ostale uvređene, te da će na osnovu pisma ovog Udruženja proslediti tu preporuku i ostalim vladama u regionu koje se služe sličnim jezicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *