Друштво за полну равноправност протестује због неадекватне употребе термина „ратни злочинац“

Београд, 28. 11. 2012. године (Бе92) – Друштво за полну равноправност „Клара Цеткин“ из Београда и околине, уложило је данас протест због све чешће употребе термина „ратни злочинац“ кад се ради о женама. Тако су, према речима ове организације:„Многе у свету познате ратне злочитељке у готово свим медијима неравноправно означене као ратни злочинци, што вређа женски пол и генерално доприноси растућем тренду мизогиније“.
Удружење је поздравило побољшање у истицању граматичке равноправности у односу на поједина занимања (што се нарочито односи на психолошкиње, портпаролке, суткиње, педагошкиње, трендсетерке и роштиљџијкиње), али сматра крајње неадекватним да се неке од познатих и у свету признатих занимања и звања, као што су ратне злочинитељке, и даље упорно називају генеричким мушким родом.
„Тако и дан-данас у појединим босанским и хрватским медијима можемо прочитати да је Биљана Плавшић монструм уместо монструмка. У српским медијима се често наводи да је Весна Босанац ‚најобичнији крволок‘ уместо ‚најобичнија крволоткиња‘. Сличан тренд примећен је и у појединим алтернативним црногорским медијима кад се помињу извесне српске политичарке којима се често приписује генерички неисправан облик ‚будала‘ уместо ‚будалкиња‘.“
Влада Србије је брзо реаговала на саопштење ове утицајне организације и обећала да ће у наредних месец дана издати препоруку за исправну употребу ових облика како жене у региону не би остале увређене, те да ће на основу писма овог Удружења проследити ту препоруку и осталим владама у региону које се служе сличним језицима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *