Vidovnjaci leče od naivnosti

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 15. avgust 2012. (Be92) – Prema istraživanju koje je sprovela grupa studenata sociologije sa Filozofskog iz Beograda, broj vidovnjaka, lažnih proroka, vidara, raznih šamana, lama, nadrilekara i slično u stalnom je porastu. Do ovog fenomena došlo je iz tri ključna razloga. Prvi je kriza i opšta nemaština u kojoj se našlo naše društvo. Drugi je sve veća depresija koja za sobom povlači i povećanje obolelih od teških bolesti i treći lažna nada, odnosno naivnost da će neke nadrealne sile i energija rešiti probleme.
Vidovnjaci u Srbiji sve više pomažu ljudima da se izleče baš od bolesti naivnosti, od toga da će im pomoći nadrilekari, tj. baš oni sami. Ova usluga debelo se naplaćuje, mnogo više od lečenja od malignih oboljenja ili bolesti srca i depresije. Samo jedna seansa odvikavanja od vidovnjaka košta u proseku 50 evra, za izlečenje je potrebno najmanje 30 odlazaka. Ipak, čak ni u ovoj krizi, ljudi ne žale ni poslednji dinar kako bi se odvikli od ove pošasti.
„Mnogi su založili nekretnine, prodali antikvitete ili se čak bacili na prostituciju i kriminal kako bi došli do novca za izlečenje od naivnosti“, kaže Ana Birešev, vođa ovog projekta. Za razliku od ostalih vidova lečenja nadrilekara, ovaj oblik lečenja pokazuje skoro stopostotan učinak. Najčešće ovi prevaranti objašnjavaju svojim klijentima istinu – da su prevaranti i da takav način izlečenja nije moguć, da sebe na taj način samo stavljaju na još veće muke i bespotrebno troše sredstva koja bi inače mogli da potroše na stvarno izlečenje. Pojedini vidovnjaci koriste čak i naučno dokazane načine lečenja. Na primer, daju pacijentima čašu obične vode i pošto je popiju pitaju pacijente da li osećaju ikakav boljitak u životu. Pošto većina utvrdi da voda ne pomaže, posle dva ili tri meseca ogromna većina se uveri da je vidovnjaštvo obična prevara. Sociolozi smatraju da su vidovnjaci prevršili svaku meru i da treba sastaviti novi predlog Zakona o nadrilekarstvu.

Jedan komentar

  1. Već mjesecima tragam za načinima da se skinem od bolesti ovisnosti od šamana. Hvala vam na ovoj informaciji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *