Видовњаци лече од наивности

Пише Павле Ћосић

Београд, 15. август 2012. (Бе92) – Према истраживању које је спровела група студената социологије са Филозофског из Београда, број видовњака, лажних пророка, видара, разних шамана, лама, надрилекара и слично у сталном је порасту. До овог феномена дошло је из три кључна разлога. Први је криза и општа немаштина у којој се нашло наше друштво. Други је све већа депресија која за собом повлачи и повећање оболелих од тешких болести и трећи лажна нада, односно наивност да ће неке надреалне силе и енергија решити проблеме.
Видовњаци у Србији све више помажу људима да се излече баш од болести наивности, од тога да ће им помоћи надрилекари, тј. баш они сами. Ова услуга дебело се наплаћује, много више од лечења од малигних обољења или болести срца и депресије. Само једна сеанса одвикавања од видовњака кошта у просеку 50 евра, за излечење је потребно најмање 30 одлазака. Ипак, чак ни у овој кризи, људи не жале ни последњи динар како би се одвикли од ове пошасти.
„Многи су заложили некретнине, продали антиквитете или се чак бацили на проституцију и криминал како би дошли до новца за излечење од наивности“, каже Ана Бирешев, вођа овог пројекта. За разлику од осталих видова лечења надрилекара, овај облик лечења показује скоро стопостотан учинак. Најчешће ови преваранти објашњавају својим клијентима истину – да су преваранти и да такав начин излечења није могућ, да себе на тај начин само стављају на још веће муке и беспотребно троше средства која би иначе могли да потроше на стварно излечење. Поједини видовњаци користе чак и научно доказане начине лечења. На пример, дају пацијентима чашу обичне воде и пошто је попију питају пацијенте да ли осећају икакав бољитак у животу. Пошто већина утврди да вода не помаже, после два или три месеца огромна већина се увери да је видовњаштво обична превара. Социолози сматрају да су видовњаци превршили сваку меру и да треба саставити нови предлог Закона о надрилекарству.

Један коментар

  1. Već mjesecima tragam za načinima da se skinem od bolesti ovisnosti od šamana. Hvala vam na ovoj informaciji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *