Satiričari u Srbiji ostaju bez posla

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 4. jul 2012. godine (Be92) – Udruženje satiričara, aforističara i karikaturista koje postoji već 56 godina u Srbiji i okuplja najznamenitije autore na ovom polju delovanja, izdalo je juče saopštenje u kojem se kaže da ljudi iz ove branše ostaju bez posla jer situacija u Srbiji daleko prevazilazi  njihovu moć imaginacije i da su se stvari, pogotovo od izborne kampanje, pa zatim između dva izborna kruga, a naročito posle izbora toliko obesmislile da o njima više ništa ne može smešno da se napiše, zato što je samo po sebi toliko apsurdno i smešno da jednostavno ne može dalje.
Ovo pismo, upućeno Vladi Srbije, predsedniku Nikoliću, ali ujedno i mandataru za sastavljanje nove vlade Ivici Dačiću, traži od svih nadležnih i prisutnih na političkoj sceni da povuku makar jedan ozbiljan i smislen potez, samo da ne bude baš toliko smešan da se ne može karikirati i podvrći satiri.
Do ovog pisma došlo je posle dvodnevne vanredne konferencije u prostorijama Udruženja, koju je zakazao Aleksandar Baljak, i na inicijativu desetak članova Udruženja (među kojima je i karikaturista Milenko Mihajlović) koji su se žalili da nemaju o čemu da pišu. U pismu se još navodi sledeće: „Čak smo i socijalne probleme i one koji se ne tiču toliko politike odavno istrošili, jer su događaji iz godine u godinu počeli besmisleno da se ponavljaju. Primera radi, znamo svi da Srbija već godinama uvozi najosnovnije poljoprivredne sirovine koje tradicionalno uzgaja, ali ne možemo već petu godinu zaredom da pravimo šale na isti račun o tome kako domaći krompir bacamo, a skuplji i lošiji uvozimo. Jedino što nam preostaje je da se šalimo na račun domaćeg fudbala, ali i to već vređa inteligenciju naših čitalaca, jer o tome pišemo već godinama i to tako da smo iscrpli sve ideje. Povrh toga, pojedini tajkuni su toliko moćni da ih ne smemo ni spominjati, zato što na taj način čak i naš život dolazi u opasnost.“
Udruženje je zamolilo građane da i sami daju svoj doprinos tako što će nekim ličnim inicijativama učiniti situaciju makar malo ozbiljnijom ili prosto da uplate novac na račun Udruženja kako satiričari ne bi pomrli od gladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *