Zanimanje isključivač struje u Srbiji ubedljivo najrizičnije

Piše Pavle Ćosić

Brisel, Pariz, Njujork, Beograd (Be92) – „U vreme besomučne i verovatno najprljavije predizborne kampanje u Srbiji otkako postoji parlamentarizam, u vreme najvećeg ekonomskog, političkog i moralnog sunovrata, najpopularnija disciplina političara koji ostaju na vlasti do narednih izbora je da se trude svim silama da od izmučenih građana izvuku i poslednji dinar, makar ga i nemali“, kaže se u obrazloženju Komisije za nadgledanje stanja u jugozapadnoj Evropi koja stalno deluje u okviru Plana za Balkan.
Komisija je konstatovala stanje na terenu uoči parlamentarnih, lokalnih i predsedničkih izbora i kao najneverovatniji apsurd konstatovala da je najjači adut u rukama trenutno vladajućih struktura u isključivanju energenata, a naročito struje. Pomoću novca koji se dobije isključivanjem elektrike najsiromašnijim dužnicima, kako je izračunao Institut, moguće je ostvariti dobit od čitavih milijardu i po dolara, što je skoro dovoljno za pobedu trenutno vladajuće koalicije.
Ovaj potez, kako ističu politički analitičari, donosi izvesne rizike, budući da se već u primarnoj fazi isključivanja struje pokazalo da građanstvo pruža žestok otpor ovom vidu represije. Naime, pojedini stanovnici posegli su za svakakvim vidovima odbrane od isključivanja struje. Najčešće upotrebljavajući hladno oružje i opasne pse. Dogodilo se u nekoliko slučajeva da su isključivači struje izgubili život na dužnosti, o čemu srpski mediji koji su mahom kontrolisani vladajućom koalicijom okupljenom oko Demokratske stranke ćute. Kako god, zabeleženo je najmanje osam slučajeva ubistava isključivača struje i preko devedeset slučajeva ranjavanja. Nevolja „Elektrodistribucije“ je u tome što taj posao ne može da obavlja bilo ko, nego samo obučeni inženjeri, tako da je visokostručni kadar izložen stalnoj životnoj opasnosti, ali im je makar povećana plata za 12 odsto, takođe iz budžeta građana, istih onih kojima se isključuje struja.
Uprkos tome, isključivači struje se bune da im život neprekidno visi o koncu, jer su stalno izloženi napadima građana koji su na sve spremni kako bi ih sprečili u obavljanju njihove dužnosti. Najčešća primedba građana, kako se navodi u Nezavisnom sindikatu isključivača struje je u tome da oni navodno nemaju novca da plate troškove za električnu energiju. U istom saopštenju se navodi da je to nelogično, s obzirom na to da svi znamo da Srbija živi u blagostanju i da je odavno izašla iz krize i recesije, kako je to istakao predsednik Vlade Mirko Cvetković još marta 2010. godine.
Na drugom mestu po rizičnosti posla nalaze se kontrolori u gradskim autobusima širom Srbije, ali njihov položaj nije detaljnije razmatran, pošto je utvrđeno da zbog prevelikog rizika uopšte ni ne izlaze na teren.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *