НАЈВЕЋИ ТРГОВИНСКИ РАТ ИКАДА: Бајден драстично подигао тарифе на производе из Кине

ПРЕДСЕДНИК САД Џозеф Бајден увео је данас низ оштрих повећања царина на различите кинеске производе који укључују електрична возила (ЕВ).

Бајден ће задржати тарифе које је увео његов републикански претходник Доналд Трамп, док ће повећавати друге, саопштила је Бела кућа.

Овај потез се правда “неприхватљивим ризицима” за “економску сигурност” САД који потичу од онога што Бела кућа сматра неправедном кинеском праксом која преплављује глобална тржишта јефтином робом.

Фото твитер/ПОТУС

Нове мере ће се односити на кинески увоз чија вредност износи 18 милијарди долара, а укључује челик и алуминијум, полупроводнике, батерије, кључне минерале, соларне ћелије и дизалице, саопштила је Бела кућа.

Ројтерс наводи да ће Бајден ове године повећати тарифе на ЕВ према члану 301 Закона о трговини из 1974. са 25 на 100 одсто, тарифе на литијум-јонске батерије за ЕВ са 7,5 на 25 одсто и тарифе на фотонапонске ћелије које се користе за прављење соларних панела са 25 до на 50 одсто.

Фото: ЕПА

Тарифе на “одређене” критичне минерале ће бити подигнуте са нула на 25 одсто.

Тарифе на дизалице за премештање робе са бродова ће порасти са нула на 25 одсто, тарифе на шприцеве и игле са нула на 50 одсто, а тарифе на одређене комаде личне заштитне опреме која се користи у медицинским установама ће порасти са нула на 25 одсто.

У 2025. и 2026. години уследиће још повећања тарифа на полупроводнике, чија ће се стопа удвостручити на 50 одсто, као и на литијум-јонске батерије које се не користе у електричним возилима, графит и трајне магнете, као и на гумене медицинске и хируршке рукавице.

Корак који је Бајден раније најавио за подизање царина на неке производе од челика и алуминијума ступиће на снагу ове године, саопштила је Бела кућа.

(РТ)

Један коментар

  1. Драган

    Хамилтон је тако направио Америку великом. Царине 300% на производе које и сам жели да производи, а не извоз даброва што је шаљиво рекао један професор. Ако се окупација ближи крају треба се спремати за време после ње. Цементаре, пиваре, банке, осигурања, …. . Како ће радити у тренутку када испраћамо окупатора из земље ?
    Држава може све ако нам је приоритет да будемо своји на своме. Усахла држава треба да поврати сокове живота у свој крвоток како би се разгранала и оживела. Ако нам је у интересу да оживимо, а не да присуствујемо ЕУровизијама до бескраја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *