ПОДРШКА ТЗВ. КОСОВУ СЕ ХЕЛЕНИМА ВРАЋА КАО БУМЕРАНГ: Рама без одобрења власти митинговао у Атини – “велика Албанија” стигла и до Грчке

МИТИНГОВАЊЕ албанског премијера Едија Раме усред Атине, и то без дозволе тамошњих власти, сигнал је да идеја “велике Албаније” није угашена, већ се у време глобалних превирања афримише на што снажнији начин. Управо ово је показатељ Грчкој да подршка коју пружа Приштини у Савету Европе врло лако може да се врати као бумеранг имајући у виду да пипци опасног пројекта досежу и до Јужног Епира.

Овако аналитичари коментаришу скуп албанске имиграције који је Рама организовао у недељу у арени “Галаци”, а који је изазвао нове тензије у грчко-албанским односима. Он је овај догађај окарактерисао као приватну посету током које је слао поруке “да су Албанци у Атини постали понос Албаније у овом делу Европе”.

Он је истакао да је Грчка демократска земља и да то није могло да спречи лидера да дође у приватну посету и да разговара са својим сународницима. Скупу је присуствовало око 5.000 Албанаца који живе у Атини и на обезбеђењу је било ангажовано 1.500 полицајаца.

Рама тврди да “Албанија нема никаквих претензија према Грчкој и да односи две земље не треба да се удаве у кашичици воде коју доноси политичка свакодневица”.

Док се у једном делу медија преносе фотографије са догађаја, који је очигледно организован са намером да се на друштвеним мрежама означи као “спектакл”, са Рамом у главној улози, коментатор најпосећенијег грчког портала “Прото Тема” Димитрис Пагадакис уочава неколико коинциденција које бацају другачије светло на Рамину приватну посету Атини. За њега је то отворена провокација, коју потврђује и чињеница да је Грчка Рами нудила термин посете у првој половини јуна, после избора за Европски парламент, али је то одбијено из Тиране.

Коментаришући ова дешавања, потпредседник Владе Србије Александар Вулин поручио је да “када следећи пут влада Грчке буде размишљала о признању такозваног Косова, нека се сети како изгледа дочек Раме усред Атине”:

– Оно што Рама није могао да доживи у Тирани доживео је у Атини. Признавање такозваног Косова од стране власти Грчке, па и пријем Приштине у Савет Европе би био немерљив допринос владе Грчке и Доре Бакојани стварању “велике Албаније”, коју могу да зауставе само Срби и српски свет, али и Грци. Драги наши Грци, мислите о томе.

Историчар и политички аналитичар Срђан Граовац објашњава да је овај скуп само показатељ да великоалбанске националистичке идеје не заступају само екстремистички кругови у Приштини, већ и они у Тирани, који се нису испољавали тако агресивно.

– Тај ривалитет на релацији Курти-Рама довео је до тога да се такмиче ко ће заузети екстремнију позицију – наводи Граовац за “Новости”. – Самим тим, Рама је на овај начин одлучио да парира Куртију и да се представи као велики албански лидер. Ово је шамар Грчкој због понашања Доре Бакојани и упозорење да су Грци заборавили великоалбанску аспирацију. То тера и Србе и Грке да се усаглашавају.

(М. Ст. – З.Ш; В.новости)

3 коментара

 1. глас народа

  Еди Рама је самоиницијативно митинговао на на великом скупу албанске имиграције у Солуну-грчкој. Показао је грчким властима да у будућности мора да се рачуна на огромну имиграциону популацију албанаца у Грчкој у склопу ширенја запаних демократских вредности и медјусобне сараднје (а у суштини демонстрира снагу албанаца за стваранје Велике Албаније).

  Поставлја се питанје откуд толико албанаца у Грчкој, а има миноран број грка у Албанији? То је зато што православни народи Грци, Срби, Македонци, Црногорци, Срби БиХ… никада нису водилиуравнотежену политику на принципима “паритета и реципроцитета у медјунационалним, медјуетничким и медјудржавним односима (како налажу принципи по медјународној конвенцији УН након другог светског рата.
  Најболји пример је Србија са својом покрајином Косовом и Метохијом (и Војводином). Са Косовом у Титово време више стотине хилјада шиптара (сада термин Албанци) населјавали се, запошлјавали у Београд и широм Србије, отварали огроман број трговинаких радни, посластичарница, пекара итд. – а за тај период ниједан Србин из БГД или централне Србије са породицом није отишао да живи и ради На КиМ у Приштини, Гнјилане Урошевац итд! НАПРОТИВ огроман број Срба се иселјавао са КиМ због шовинистичке климе, зулума и дискриминације од стране шиптарскихсепаратиста! Паралелно са тим спроводјена је идеологија “енормног” наталитета (Енвер Ходжа: Најманје петоро деце у свакој шиптарској породици, ко има манје тај је непријателј Шиптара-Албанаца). За то време у Београду и централној Србији преовладала медијска слика да су Срби националисти, да су продавали куће и иманја шиптарима за велике паре (генерализује), да су у питанју економски односи. На тај начин континуирано се вршила албанизација-исламизација КиМ што се данас цилј остварио да Косово постане независна Република (да је учлане у УН), наравно уз помоћ Запада и Нато-Америке која је искористила оружани конфликт на КиМ (Србија да заустави шиптарски шовинистички сепаратизам) – за своје геостратешке цилјеве, деловала бомбардованјем и политичким притисцима да Албанци (Шиптари) отму КиМ !

  Сличан политички процес (подршка великој Албанији са Запада) се дешава и у Македонији, а ствара се и у Грчкој. Пандорина кутија се отворила прихватајем и потписиванјем велеиздајничког Бриселског споразума да се отме Косово од Србије!

 2. глас народа

  Препоручујем свим позиционим и опозиционим лидериме, аналитичарима, новинарима, заинтересованим градјанима, посебно Војиславу Шешелју, – да одгледају до краја донји видео снимак митинга Едија Раме у Солуну-Грчкој: На митингу се стотине пута чула реч Шиптар, шипиторе, Шипнија, Шип… а и на нјиховим тв, радио станицама се стално те речи чују.

  ШТО ЗНАЧИ да су то шиптарски званични и вековни називи. Они се никада неће одрећи својих назива. То су урадили само на кретко време након деведесете године ИЗ политичких и медијско-пропагандистичких разлога, као они “нису Шиптари него Албанци”, да је за нјих увреда да их зовемо Шиптари. Ширили су пропаганду по свету да су они са Косова косовски Албанци а Косово нјихова землја коју су им наводно отели Срби! У неким ТВ емисијама (тв Хепи “После ручка”) дешавале су се озбилјне свадје на ивици сукоба око тог израза. Нико од српских представника није знао да да прецизан одговор, деловали наивно и збунјено. Чуди ме да је и Шешелј неадекватно тумачио. Писао сам ја десетак коментара али су већином државни медији цензурисали. Сада се Шиптари скоро не буне јер су остварили цилј – отели су Косово и Метохију званично, Бриселским споразумом. Само ако се прогласи “нормализација односа Србије и Косова” Охридским споразумом (производ Бриселског споразума) добиће чланство у УН за билатералне односе са светом! Ко може да одбаци све споразуме (док још има времена) да КиМ остане наше како је вековима било!

 3. Јелена

  Мислити, а не знати – опасно је! Увек и било!
  Запањујуће је колико Срби свих нивоа мало ЗНАЈУ. А МИСЛЕ! Наравно да је назив ШИПТАРИ (Скиптари, Скиптарија) њихов важећи израз што ја знам, деценијама. И нимало увредљив – зашто би био? Ако већ они сами себе тако зову, зашто бисмо ми мудровали? А назив Албанци (на КиМ) има само своје политичке, прагматичне разлоге!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *