Занимање искључивач струје у Србији убедљиво најризичније

Пише Павле Ћосић

Брисел, Париз, Њујорк, Београд (Бе92) – „У време бесомучне и вероватно најпрљавије предизборне кампање у Србији откако постоји парламентаризам, у време највећег економског, политичког и моралног суноврата, најпопуларнија дисциплина политичара који остају на власти до наредних избора је да се труде свим силама да од измучених грађана извуку и последњи динар, макар га и немали“, каже се у образложењу Комисије за надгледање стања у југозападној Европи која стално делује у оквиру Плана за Балкан.
Комисија је констатовала стање на терену уочи парламентарних, локалних и председничких избора и као најневероватнији апсурд констатовала да је најјачи адут у рукама тренутно владајућих структура у искључивању енергената, а нарочито струје. Помоћу новца који се добије искључивањем електрике најсиромашнијим дужницима, како је израчунао Институт, могуће је остварити добит од читавих милијарду и по долара, што је скоро довољно за победу тренутно владајуће коалиције.
Овај потез, како истичу политички аналитичари, доноси извесне ризике, будући да се већ у примарној фази искључивања струје показало да грађанство пружа жесток отпор овом виду репресије. Наиме, поједини становници посегли су за свакаквим видовима одбране од искључивања струје. Најчешће употребљавајући хладно оружје и опасне псе. Догодило се у неколико случајева да су искључивачи струје изгубили живот на дужности, о чему српски медији који су махом контролисани владајућом коалицијом окупљеном око Демократске странке ћуте. Како год, забележено је најмање осам случајева убистава искључивача струје и преко деведесет случајева рањавања. Невоља „Електродистрибуције“ је у томе што тај посао не може да обавља било ко, него само обучени инжењери, тако да је високостручни кадар изложен сталној животној опасности, али им је макар повећана плата за 12 одсто, такође из буџета грађана, истих оних којима се искључује струја.
Упркос томе, искључивачи струје се буне да им живот непрекидно виси о концу, јер су стално изложени нападима грађана који су на све спремни како би их спречили у обављању њихове дужности. Најчешћа примедба грађана, како се наводи у Независном синдикату искључивача струје је у томе да они наводно немају новца да плате трошкове за електричну енергију. У истом саопштењу се наводи да је то нелогично, с обзиром на то да сви знамо да Србија живи у благостању и да је одавно изашла из кризе и рецесије, како је то истакао председник Владе Мирко Цветковић још марта 2010. године.
На другом месту по ризичности посла налазе се контролори у градским аутобусима широм Србије, али њихов положај није детаљније разматран, пошто је утврђено да због превеликог ризика уопште ни не излазе на терен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *