Srbija šalje vojnike na Kosovo i u Afganistan, i zabranjuje sebi izvoz u Nemačku i Francusku

Piše Pavle Ćosić

Brisel, 17. april 2012. godine (Be92) – Danas je Vlada Srbije dobila obaveštenje da će u paketu za dobijanje članstva pristupanju EU morati da pošalje 750 vojnika na Kosovo i 400 u Afganistan u okviru NATO mirovnih snaga.

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je zadovoljstvo povodom ove vesti i rekao da je Srbija ponosna što će na ovaj način doprineti miru i širenju demokratije u svetu. „Za ovaj zadatak odabraćemo najbolje vojnike i starešine, kako bismo svetu pokazali svoje najlepše lice“, rekao je Šutanovac.
U paketu mera za „bolji život“, kako je saopšteno iz Vlade, zarad ulaska u najveću Imperiju u istoriji, Srbija više neće ništa izvoziti na tržište Francuske i Nemačke, što se naročito odnosi na sirovine. Takođe, da bi članstvo u EU bilo sigurnije, premijer Cvetković lično je potpisao zabranu izvoza poljoprivrednih proizvoda u ove dve zemlje u sledećih 150 godina. Dokument podrazumeva zabranu izvoza u bilo kojim okolnostima koje se eventualno dogode u tom periodu u Evropi. Štaviše, Srbija se sporazumom obavezuje da će najmanje trećinu jabuka, šljiva, paradajza i krastavaca uvoziti iz zemalja Evropske unije, čime će ojačati zajednicu, a ujedno smanjiti konfuziju koja vlada u proizvodnji ovih poljoprivrednih namirnica u nas.
Izrazivši zadovoljstvo što je Srbija prošle nedelje uvela sankcije Zimbabveu i Obali Slonovače, premijer Cvetković uputio je molbu Evropskom parlamentu da naša zemlja učestvuje i u svim sankcijama prema Iranu, i da, ako je ikako moguće, pomogne pri planiranom bombardovanju ove zemlje.

4 komentara

  1. Suganovac je zaboravio da je svaki oficir srpske vojske dao zakletvu da ce cuvati integritet i suverenitet svoje zemlje a ne Afganistana ili fantomske drzave kosovo. Bilo bi mu m mnogo pametnije da trazi povratak nasih 1000 vojnika na kosovo a ne da se uvlaci NATO u supak. Srbija je neutralna zemlja i Suiganovvac nema pravo da na svoju ruku salje bilo gde nasu vojsku. Ako mu se ide neka samo izvoli, ali nase sinove nece slati kao topovsko meso za interese nato.

  2. Jeli ovo neka sala???

  3. Stigli smo na dno.Ne zato sto Evropa trazi nase ucesce u Avganistanu i Kosovu u okviru Nato-a vec zato sto nasi politicari(nemaju ni malo stida ni srama)traze ucesce u sankcijama prema drugim zsmljama i u Nato mirovnim snagama.Ovo je pisanje po grobovima izginulih ratnika i rodoljuba.Licno sam izgubio ujaka u Kragujevsu(streljan kao partizan) i rodjenog brata 1991 u danasnjoj Hrvatskoj(rezervista JNA).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *