Boris Tadić: „Nema novih uslova za kandidaturu!“

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 6. decembar 2011. godine (Be92) – Predsednik Srbije, kako saznajemo iz pouzdanih izvora bliskih administraciji iz Brisela, posle nekoliko neuobičajenih reakcija je odlučio da postavi uslov Evropskoj uniji u kojem eksplicitno kaže da više neće pristajati ni na kakve uslove za potencijalno učlanjivanje u članstvo potencijalnog članstva u EU ukoliko Evropa makar malo ne ublaži stavove prema Srbiji, a sve to zarad opstanka njegove koalicije na vlasti.

 

Pismo koje objavljujemo dospelo je u naše ruke posredovanjem insajdera…Kulminacija odluke predsednika Srbije Borisa Tadića, najverovatnije izazvane prevelikim uslovljavanjima od strane Nemačke, Holandije i Mađarske, došla je po procenama političkih analitičara time što se „smireni predsednik“, kako je u većini zapadnih medija već godinama nazivan, iznenada, ali s razlogom iznervirao.
Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, predsednik Srbije, obraćajući se evropskim liderima u Briselu, rekao je doslovce: „Mi smo u poslednje četiri godine otkako su nam građani Srbije dali poverenje za ulazak u EU ispunili mnogo više od onoga što nam je Evropa ponudila. Najpre, na mala vrata smo prodali Kosovo, perfidno, tako da to niko ne primeti (osim minorne grupe političkih analitičara koje smo stavili u zapećak), a to je zahtevalo veliki poduhvat zatvaranja svih slobodnih medija, naročito televizijskih, što i sami znate koliko je koštalo i koliko je bilo komplikovano s obzirom na to da se u Srbiji uvek nađe poneki medij koji će građanima saopštiti istinu. Dozvolili smo i posetu jednog od najvećih oficijelnih neprijatelja Srbije iz redova Republikanske stranke SAD-a Bina Ladena, omogućili smo i održavanje najvećeg dosadašnjeg NATO skupa svih vremena baš u Beogradu i na sve načine sprečili građanstvo da se tome odupre. Uspeli smo čak i da prekinemo skoro sve veze sa Republikom Srpskom na način da to niko u Srbiji praktično ne primeti. I još mnogo toga. Pa šta još treba da učinimo da biste nas napokon primili u to članstvo?“, zapitao se Tadić u tajnom diplomatskom pismu upućenom Angeli Merkel, a za koje saznaje Vikiliks. U tom pismu ima još delikatesa: „Zbog toga smo morali da preduzmemo gašenje i ostalih medija, uključujući radio i novine, s posebnim naglaskom na činjenicu da ljudi u Srbiji vole da čitaju književnost, pa smo i nju morali da ugušimo (što je meni lično bilo naročito neprijatno jer sam ljubitelj književnosti). Čak i takve medije uspeli smo na ovaj ili onaj način da ućutkamo. Nadalje, smatramo da je posle ovolikog našeg truda, koji se u suštini potpuno kosi s našim principima, naročito s principima Demokratske stranke kao lidera koalicije koja je na vlasti u poslednje četiri godine, krajnje neprihvatljivo da pristajemo na uslove koje pre svega zastupa Nemačka, a to je da Srbija mora da ispuni i poslednji, i najponizniji uslov koji joj ni u jednom momentu nije bio najavljen u vreme kad nam je bilo obećano da ćemo dobiti podršku kad osvojimo vlast 2008. godine.
U tom smislu, moramo vrlo konkretno da vam postavimo pitanje: ‘Zašto tražite da za najobičnije članstvo u EU, do kojega više skoro nikom u Srbiji nije stalo, osim do nekoliko zagriženih pristalica evrocentrizma, a njih je u Srbiji zaista malo, tražite tako nemoguće uslove na koje čak ni ja ne mogu da pristanem’?
Hvala unapred“.
Boris Tadić, predsednik Republike Srbije

3 komentara

  1. Šta u ovoj vesti ima neistinito osim što Tadić ovo pismo verovatno nije poslao, a trebalo je?

  2. Šteta što objavljujete ovakve tekstove, koji su očigledno namenjeni
    “paljenju” naroda. Za g. Tadića možemo misliti da je ovakav ili onakav, ali da je toliko glup, da napiše ovakav tekst, za koji je izvesno da će, kad tad, biti obelodanjen, to je ipak previše.
    Ipak, ovaj tekst me neodoljivo podseća na one “tajne” organizacije (tipa “OSA” koja je htela da kidnapuje Miloševića u gepeku putničkog automobila, itd, itd…)koje je “otkrivao” ministar za “informisanje”
    naroda iz nekih predhodnih, a tragičnih, vremena.

    • Uredništvo

      Vrli i dobri nas Zarko,custe li vi nekada za nesto sto se zove satira. A ovde je rec o sprdnji koja se bas u jucerasnjem danu pokazala kao gola istina i to od slova do slova i to pravo iz usta Borisa Tadica i Ivice Dacica.Nemoguce je nesto lose zamisliti a da oni ne ucine nesto jos mnogo gore od najgoreg predvidjanja.Pozdrav i nemojte one koji su za sprdnju dovoditi u vezu sa bilo cim ozbiljnim.Nemata potrebe jer dovoljno je strasno i ozbiljno to sto su ovi i ovakvi na celu jedne zemlje koja prerasta u puku teritoriju koju pregradjuje kako ko hoce.Ko cita Pecat zna!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *