Борис Тадић: „Нема нових услова за кандидатуру!“

Пише Павле Ћосић

Београд, 6. децембар 2011. године (Бе92) – Председник Србије, како сазнајемо из поузданих извора блиских администрацији из Брисела, после неколико неуобичајених реакција је одлучио да постави услов Европској унији у којем експлицитно каже да више неће пристајати ни на какве услове за потенцијално учлањивање у чланство потенцијалног чланства у ЕУ уколико Европа макар мало не ублажи ставове према Србији, а све то зарад опстанка његове коалиције на власти.

 

Писмо које објављујемо доспело је у наше руке посредовањем инсајдера…Кулминација одлуке председника Србије Бориса Тадића, највероватније изазване превеликим условљавањима од стране Немачке, Холандије и Мађарске, дошла је по проценама политичких аналитичара тиме што се „смирени председник“, како је у већини западних медија већ годинама називан, изненада, али с разлогом изнервирао.
На јучерашњој ванредној конференцији за новинаре, председник Србије, обраћајући се европским лидерима у Бриселу, рекао је дословце: „Ми смо у последње четири године откако су нам грађани Србије дали поверење за улазак у ЕУ испунили много више од онога што нам је Европа понудила. Најпре, на мала врата смо продали Косово, перфидно, тако да то нико не примети (осим минорне групе политичких аналитичара које смо ставили у запећак), а то је захтевало велики подухват затварања свих слободних медија, нарочито телевизијских, што и сами знате колико је коштало и колико је било компликовано с обзиром на то да се у Србији увек нађе понеки медиј који ће грађанима саопштити истину. Дозволили смо и посету једног од највећих официјелних непријатеља Србије из редова Републиканске странке САД-а Бина Ладена, омогућили смо и одржавање највећег досадашњег НАТО скупа свих времена баш у Београду и на све начине спречили грађанство да се томе одупре. Успели смо чак и да прекинемо скоро све везе са Републиком Српском на начин да то нико у Србији практично не примети. И још много тога. Па шта још треба да учинимо да бисте нас напокон примили у то чланство?“, запитао се Тадић у тајном дипломатском писму упућеном Ангели Меркел, а за које сазнаје Викиликс. У том писму има још деликатеса: „Због тога смо морали да предузмемо гашење и осталих медија, укључујући радио и новине, с посебним нагласком на чињеницу да људи у Србији воле да читају књижевност, па смо и њу морали да угушимо (што је мени лично било нарочито непријатно јер сам љубитељ књижевности). Чак и такве медије успели смо на овај или онај начин да ућуткамо. Надаље, сматрамо да је после оволиког нашег труда, који се у суштини потпуно коси с нашим принципима, нарочито с принципима Демократске странке као лидера коалиције која је на власти у последње четири године, крајње неприхватљиво да пристајемо на услове које пре свега заступа Немачка, а то је да Србија мора да испуни и последњи, и најпонизнији услов који јој ни у једном моменту није био најављен у време кад нам је било обећано да ћемо добити подршку кад освојимо власт 2008. године.
У том смислу, морамо врло конкретно да вам поставимо питање: ‘Зашто тражите да за најобичније чланство у ЕУ, до којега више скоро ником у Србији није стало, осим до неколико загрижених присталица евроцентризма, а њих је у Србији заиста мало, тражите тако немогуће услове на које чак ни ја не могу да пристанем’?
Хвала унапред“.
Борис Тадић, председник Републике Србије

3 коментара

  1. Šta u ovoj vesti ima neistinito osim što Tadić ovo pismo verovatno nije poslao, a trebalo je?

  2. Штета што објављујете овакве текстове, који су очигледно намењени
    “паљењу” народа. За г. Тадића можемо мислити да је овакав или онакав, али да је толико глуп, да напише овакав текст, за који је извесно да ће, кад тад, бити обелодањен, то је ипак превише.
    Ипак, овај текст ме неодољиво подсећа на оне “тајне” организације (типа “ОСА” која је хтела да киднапује Милошевића у гепеку путничког аутомобила, итд, итд…)које је “откривао” министар за “информисање”
    народа из неких предходних, а трагичних, времена.

    • Vrli i dobri nas Zarko,custe li vi nekada za nesto sto se zove satira. A ovde je rec o sprdnji koja se bas u jucerasnjem danu pokazala kao gola istina i to od slova do slova i to pravo iz usta Borisa Tadica i Ivice Dacica.Nemoguce je nesto lose zamisliti a da oni ne ucine nesto jos mnogo gore od najgoreg predvidjanja.Pozdrav i nemojte one koji su za sprdnju dovoditi u vezu sa bilo cim ozbiljnim.Nemata potrebe jer dovoljno je strasno i ozbiljno to sto su ovi i ovakvi na celu jedne zemlje koja prerasta u puku teritoriju koju pregradjuje kako ko hoce.Ko cita Pecat zna!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *