Staklene noge za Ligu šampiona

Piše Marko Marković

U fudbalskom klubu Partizan nemaju finansijskih sredstava za pravo pojačanje

I jedini reprezentativac iz redova Partizana Radosav Petrović odlazi iz Humske

Osvojena četvrta, uzastopna titula Prvaka Srbije daje nam za pravo da zaključimo da je taj uspeh ostvario sastav, znatno slabiji od mnogih prethodnih koje je imao ovaj klub!
Crno-beli dres oblačili su supermajstori. Iz generacije, u generaciju, ređali su se fudbalski velemajstori. No, u konkurenciji velike, bivše Jugoslavije najviše što je ostvareno u domaćim šampionatima – bilo je tri titule za redom!
U danima slavlja, što je i logično, ističu se samo vrline, ambicije i želje. Obećava se novi trijumf, niko i ne pomišlja  da se „MAŠINA IZ HUMSKE“ ne zaustavi na novom rekordu, što se tiče trijumfa u nacionalnom prvenstvu.
Kao da se zaboravlja da su ti isti igrači, pa članovi uprave, onda i trener STANOJEVIĆ, koliko do juče isticali da je jedino pravo merilo jačine ekipe – internacionalna scena!
A ne tako davno, na početku sezone, Partizan je nekako dogurao do Lige šampiona. Proveo se „KAO BOS PO TRNJU“.
Rezultati potvrđuju da je naš predstavnik bio najslabiji među najkvalitetnijima na kontinentu! Šest utakmica – isto toliko poraza. Ako se ne računa gol, koji je KLEO postigao protiv Arsenala iz penala – 540 minuta, samo jednom je savladan čuvar mreže rivala!
Partizan je dovodeći neke bivše igrače, čiji je VEK TRAJANJA u inostranstvu „iscureo“, došao ako ne do moćnog sastava, a ono do iskusnog. Tako je, ne može da se ospori, ostvaren uspeh, no ujedno pokazala se i vidljiva nemoć u sudarima sa mnogo boljim protivnicima.
Nije postojala ama baš nikakva šansa da se u međunarodnom takmičenju, ako ništa drugo, a oni bar skrene pažnja – da je u toj konkurenciji i jedan perspektivni tim!?
Šef stručnog štaba STANOJEVIĆ čvrsto je obećao da će u prvom prelaznom roku, za novi izlazak na internacionalnu scenu, uz postojeće snage, dovesti takva pojačanja – koja će dati novi lik njegovom sastavu.
Ali, kako može da se nasluti – u blagajni Partizana, biće eura samo za dovođenje igrača s ovih prostora i možda se neko angažuje iz Južne Afrike ili Afrike, odakle, uglavnom, i pristižu „sveže snage“ za naš fudbal.
Da bi jedan takav pogon „PREŽIVEO“ potrebno je godišnje izdvojiti oko 10 miliona evra. Od sponzora i prodatih ulaznica računa se na jedan deo prihoda, a glavni treba da pristigne ukoliko se NEKO PRODA.
Po svemu sudeći, najzad će otići, pošto se tome poduže nagađa, jedini reprezentativac PETROVIĆ.
I umesto da se angažuju fudbaleri tog profila, vrednosti i perspektive – da bi se popunio budžet pridružiće se mnogima u inostranstvu i daroviti vezista.
Takođe, na meti bogatih klubova iz Evrope je i štoper SAVIĆ, sa Babovićem nije čista situacija, otvoreno je i da li će Smiljanić, koji je na pozajmici kao član Espanjola, ostati?
Pre neki dan trener STANOJEVIĆ je napomenuo „da i ovde ima snaga, čije bi angažovanje znatno pojačalo Partizan!“
Očigledno, bar što se tiče kvalifikacija za Ligu šampiona predstavnik Srbije BIĆE SLABAŠAN!
Krenuće Beograđani ka tom najznačajnijem nadmetanju NA STAKLENIM NOGAMA.
Verovatno, ukomponovaće se osvežen tim za DOMAĆU UPOTREBU. To jest biće dovoljno moćan da ponovo konkuriše za titulu. No, što se tiče nekih zapaženijih dometa na internacionalnoj sceni – ne treba očekivati čuda.
Jednostavno, situacija je takva da ekonomska pravila nalažu da samo može da se prodaje.
A nikako i kupuje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *