Vukas – prvi JU profesionalac

Piše Marko Marković

As Hajduka prodat Bolonji za mašine za čišćenje brodova

Trenutno možemo da se podičimo da su fudbaleri iz Srbije u najbogatijim i najmoćnijim klubovima Evrope i zauzimaju dominantne pozicije!
VIDIĆ je kapiten Mančester junajteda. DEJAN STANKOVIĆ ima istu ulogu u milanskom Interu. Nedavno je završen Šampionat Nemačke, a mladi reprezentativac SUBOTIĆ, koji je sa Borusijom iz Dortmunda osvojio titulu, uvršten je u idealni tim Bundeslige.
KOLAROV je sa Mančester sitijem  trijumfovao u Kupu Engleske. BRANISLAV IVANOVIĆ je nezamenljiv u Čelziju.
KRASIĆ je ukras torinskog Juventusa.
Ranije, takođe redovno, igrači sa ovih prostora pružali su vrhunske partije u inostranim ekipama.
Skoblar je u dresu Olimpika iz Marseja bio najefikasniji napadač na kontinentu. Golman Ćurković je sa malešnim Sent Etjenom dogurao do finala Kupa Evropskih Šampiona, Dragan Džajić je šest puta nastupao za selekcije Evrope i Sveta!
Teško je nabrojati sve one vrsne fudbalere iz bivše Jugoslavije, pa Srbije i Crne Gore, onda samo Srbije, koji su ostavili nezaboravan utisak.
Ipak, jedan velikan zaslužuje da se izdvoji.
BERNARD VUKAS!
On je posle Drugog svetskog rata prvi profesionalac kome je data ZVANIČNA DOZVOLA da može da igra u drugoj zemlji.
U takmičarskoj 1957/1958. godini ustupljen je BOLONJI.
Italijani su za taj ustupak kupili i dopremili, u ono vreme, najskuplji uređaj za hemijsko čišćenje prekookeanskih brodova!
U periodu opšte krize i nedostatka deviza za bilo kakva ulaganja – od prodaje Vukasa – Split se preporodio!?
Naravno, niko nikada nije tačno saopštio visinu sume koju su uložili poslodavci iz Bolonje, ali je bilo dovoljno da čuveni BAJDO odradi godinu dana u inostranstvu i da obogati klub i grad.
Kada se donosila odluka o tome da se ipak ne propusti tako BASNOSLOVNA PONUDA o transferu najboljeg igrača „BILIKSA“, oni koji su se čvrsto držali PARTIJSKE LINIJE upotrebili su i poznati argument – DA JE POLITIČKA SITUACIJA U DALMACIJI STABILNA AKO JE HAJDUK JAK!
A može li klub to da bude bez takvog majstora? Ipak, pošto je reagovao i CK HRVATSKE na čelu sa najvišim rukovodiocima – VUKAS je otišao u BOLONJU.
Pored senzacionalnog odjeka koje je izazvao taj transfer, ujedno, otvorene su mogućnosti i drugim igračima da polako krenu u pečalbu.
Vukas im je za to širom otvorio vrata!
Popularni BAJDO odigrao je 59 utakmica za reprezentaciju. Postigao je 22 gola.
Najveća priznanja su mu, svakako, dva nastupa za reprezentaciju kontinenta i planete.
Igrao je za izabrani tim FIFE u oktobru 1953. godine povodom proslave devedeset godina Engleskog fudbalskog saveza.  Meč je završen nerešeno – 4:4. Naš as bio je među najzapaženijima na terenu.
Dve godine kasnije novo priznanje. U Belfastu, u duelu EVROPA-VELIKA BRITANIJA tri puta se upisao u listu strelaca i po opštim ocenama bio je u tom periodu jedan od najboljih fudbalera na kontinentu.
Sa Franjom Matošićem predstavljao je osnovnu polugu Hajduka, čiji je dres oblačio 615 puta, postigavši 300 golova!
Branio je boje Jugoslavije na Svetskim prvenstvima, u Brazilu 1950. i Švajcarskoj 1954. godine.
Na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. i Helsinkiju 1952. godine osvojio je srebrne medalje.
Sve u svemu, mada je teško s obzirom na vremensku distancu upoređivati pojedince, davati ocene o njihovom mestu na rang listama najistaknutijih – ipak BERNARD VUKAS je jedno od najcenjenijih imena našeg fudbala.
Bio je AS NAD ASOVIMA…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *