Vladimir Stojković – jedini „izdajnik“

Piše Marko Marković

Ostali, koji su igrali  u Zvezdi i Partizanu – nisu imali nikakvih problema sa navijačima

U istoriji „večitih rivala“ imali smo selidbe vrhunskih asova, iz jednog u drugi tabor.
Naravno, svaka je izazivala veliku pažnju, ali, nikada se nije dogodilo to što je sada zadesilo čuvara mreže reprezentacije i Partizana – Vladimira Stojkovića!
Po ocenama samih  aktera nemilih događa u Đenovi, oni su sve to uradili jer su hteli da se osvete Stojkoviću zato što ih je izdao?
Rezervni golman izabranog tima ĐURIČIĆ, između ostalog naglašava, kada je stigao u Portugal, gde trenutno brani „pa je u bezbednosnoj zoni“, rekao da su huligani hteli da UBIJU Stojkovića, samo da su uspeli da dođu do njega, kada su upali u autobus, koji je fudbalere prevozio na stadion. „Stekao sam utisak – uz sve rečeno – podvlači Đuričić – jednostavno, on je osuđen na smrt i kazna je trebalo da se izvrši“!
A sve ovo, daje nam priliku da se podsetimo, ko je ranije oblačio dres dva najpopularnija kluba.
Iz Partizana su prešli u Crvenu zvezdu: Zvezdan Čebinac, Branko Zebec, Velibor Vasović, Ranko  Borozan, Jovan Jezerkić, Miodrag Đurđević, Bela Palafi.
Tabor Crvene Zvezde napustili su i preselili se u protivnički tim: Goran Milojević i Milko Đurovski.
I kad već imamo priču, o tim zanimljivim detaljima istorije naših fudbalskih giganata – napomenimo da su, kao treneri bili u Zvezdi i Partizanu:
Milovan Ćirić, Gojko Zec, Velibor Vasović, Aleksandar
Tomašević.
Velibor Vasović je „boravio“ u redovima obe ekipe kao igrač i šef stručnog štaba.
U 79-om derbiju, koji je održan 12.10.1986. godine, na stadionu JNA, pred oko 55 hiljada gledalaca PARTIZAN je pobedio CRVENU ZVEZDU sa 2:0.
Strelci Smajić u 62-om minutu i Milko Đurovski, uz penal u 86-om.
To su goli, statistički podaci.
Ali, ovaj meč imao je posebno obeležje.
Posle neuspeha Partizana u Kupu UEFA (poraz u susretu sa Borusijom, iz Dortmunda), a takođe i eliminacije, u domaćem Kupu od Kragujevačkog Radničkog – igrači „crno-belog“ sastava shvatili su utakmicu, kao svoje „biti ili ne biti“.
Zvezda je, prema ocenama izveštača, ušla u meč dosta prepotentno i samo zahvaljujući debitantu, mladom golmanu STEVANU STOJANOVIĆU nije doživela katastrofu.
A na njenoj klupi, u ulozi trenera, sedeo je VELIBOR VASOVIĆ. „Snašlo“ ga je to, po drugi put, jer je 1963. godine iznenada došao u Zvezdu i, kao igrač, zadržao se godinu dana, pa se vratio u matično jato.
MILKO ĐUROVSKI, u tom duelu, prvi put zaigrao je protiv svog bivšeg kluba. I rođenog brata Boška Đurovskog.
Stadion je proključao u 39-om minutu, kada je sudija ABDULAHU iz Novog Pazara dosudio penal za Partizan, posle starta Elznera i rušenja Milka Đurovskog.
Vokri nije realizovao udarac sa 11 metara – Stojanović ga je odbranio.
No, kasnije, posle bolje partije „crno-belih“ SMAJIĆ JE, u 62-om minutu ipak pogodio cilj – 1:0, da bi tačku na ovaj okršaj stavio MILKO ĐUROVSKI, pošto je Abdulahu još jednom pokazao na belu tačku, u 86-om minutu, a novi centarfor Partizana postavio je konačan rezultat – 2:0.
Bio je to OSVETNIČKI pogodak izuzetno darovitog i hirovitog napadača, koji, utisak je, nije u karijeri ostvario onoliko, koliko je po stvarnim mogućnostima mogao.
Činjenica je, međutim, da je MILKO ĐUROVSKI ostao upamćen, kao jedan od najomiljenijih i najpopularnijih navalnih igrača u analima našeg fudbala.
Baš zbog te neobične naravi i nestašluka, voleli su ga navijači i Zvezde i Partizana.
Ali,to su bila neka lepa i humana vremena kada je fudbal predstavljao radost, a njegovi junaci omiljene ličnosti.
Stojkovića bi, samo zato što je prešao u protivnički tim UBILI, a recimo, MILKO ĐUROVSKI je, bez obzira na to što je isto to uradio mogao mirno, bez ikakvih problema, da trese mreže i pleni svojim umećem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *