Deset veličanstvenih

Piše Marko Marković

Na 11 svetskih prvenstava na kojima je učestvovala naša reprezentacija, branilo je deset golmana najvišeg svetskog formata. To su bili Milovan Jakšić, Srđan Mrkušić, Vladimir Beara, Milutin Šoškić, Enver Marić, Dragan Pantelić, Tomislav Ivković, Ivica Kralj, Dragoslav Jevrić, Vladimir Stojković

Od kada naša fudbalska reprezentacija učestvuje na šampionatima planete, bez obzira kako smo prolazili, naši čuvari mreže su blistali!
Skoro redovno, bili su kandidati, za idealni sastav najvećeg takmičenja.
MILOVAN JAKŠIĆ /9 utakmica u reprezentaciji/ branio je na prvom šampionatu sveta 1930. godine u Urugvaju. Pošto je, na briljantan način čuvao mrežu, u meču sa Brazilom, koji smo dobili sa 2:1, što je predstavljalo senzaciju, nazvan je EL GRAN MILOVAN.
SRĐAN MRKUŠIĆ /11/ imao je specifičan stil – izlazio je u susret protivničkim napadačima, pa je figurirao, u timu, kao TREĆI BEK. Tada bi viknuo MOJA… niko nije smeo da se zadrži u njegovom kaznenom prostoru!
U Brazilu 1950. godine nosio je dres sa brojem jedan, a karijeru je završio, u 38. godini, pa je tako bio daleko najstariji fudbaler u domaćoj ligi.
VLADIMIR BEARA /59/ bio je u nacionalnoj selekciji Jugoslavije na Mondijalima: 1950, 1954. i 1958. godine.
Bio je član Hajduka iz Splita i Crvene zvezde.
Počeo je da se bavi baletom.! Tadašnji vratar „BILIH“ KALITERNA LUKA – TRENER OD HAJDUKA, zapazio ga je i nagovorio da se oproba na golu!
Tako je počela jedna izuzetna karijera i dobili smo VELIKOG VLADIMIRA, možda i najboljeg čuvara mreže svih vremena.
MILUTIN ŠOŠKIĆ /50/ imao je neobičnu putanju do visokih dostignuća. Dva puta mu je slomljena noga. Najveći deo karijere proveo je u Partizanu, a na prvenstvu planete, u Čileu 1962. godine dobio je epitet najelegantnijeg, najatraktivnijeg i najboljeg golmana tog takmičenja.
ENVER MARIĆ /32/ – „Leteći Mostarac“ 1974. godine, na šampionatu sveta u Nemačkoj, bez obzira što smo prošli „Kao bosi po trnju“ – skrenuo je izvanrednim paradama pažnju stručnjaka i poklonika najpopularnijeg sporta i dobio je veliko priznanje, da se nađe u selekciji Evrope, u meču sa Južnom Amerikom.
Za Velež je nastupio 423 puta, pa je to golmanski rekord, u prvenstvima bivše, velike Jugoslavije.
DRAGAN PANTELIĆ /19/, iz niškog Radničkog ima neobičan skor. Postigao je 23 gola, jer je izvanredno izvodio penale! Nikada nije promašio.
A dogodilo se u susretu njegovog kluba sa Veležom, na stadionu na Čairu, deganžirao je toliko silovito, da je lopta preletela ceo teren i zarila se u mrežu protivničkog golmana Envera Marića!?
Takav pogodak ni pre, a ni posle – NIKADA nije viđen na našim utakmicama.
Bio je u reprezentaciji, na SP, u Španiji, 1982. godine.
Interesantan podatak; jedan je od retkih sportista, koji se bavio politikom. Bio je narodni poslanik.
TOMISLAV IVKOVIĆ /38/ uživao je veliko poverenje, dok se na selektorskoj poziciji nalazio Ivica Osim. Čuvao je mrežu reprezentacije na evropskom šampionatu u Francuskoj 1984. godine, onda na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu iste godine, kada smo osvojili bronzanu medalju, a branio je na svetskom prvenstvu u Italiji, 1990. godine.
Nosio je dresove vinkovačkog i zagrebačkog Dinama, zatim nekih austrijskih i portugalskih klubova.
Kuriozitet: na utakmici NAPOLI – SPORTING, u Lisabonu, odbranio je penal MARADONI! Onda mu je Ivković „zapretio“ da će to isto da uradi i kada se drugi put nađu OČI U OČI. Pala je opklada – ko izgubi daje HILJADU DOLARA!
Na šampionatu planete, u Italiji, posle nerešenog rezultata u duelu JUGOSLAVIJA – ARGENTINA jedanaesterci su odlučivali – ko ide dalje? Gaučosi su slavili sa 3:2, a Ivković je ponovo zaustavio MARADONIN udarac sa bele tačke. I tako ušao u fudbalsku istoriju, dva puta je nadmudrio možda i najboljeg igrača svih vremena.
Sve je ovo bilo baš tako – jedino je ostalo nepoznato, da li je čuveni as isplatio tu hiljadarku našem Tomislavu Ivkoviću?
IVICA KRALj /41/ na šampionatu sveta, 1998. godine, u Francuskoj selektor Slobodan Santrač mu je ukazao poverenje i on ga je opravdao bez obzira na slab plasman našeg izabranog tima.
Ostaće zabeleženo da je, dok je Partizan vodio Lotar Mateus, bio jedan od najzaslužnijih za prolaz u Ligu šampiona.
DRAGOSLAV JEVRIĆ /43/ doživeo je nepravdu! On je pouzdano branio, dok je nacionalni tim sastavljao ILIJA PETKOVIĆ. Bio je nezamenljiva jedinica. Recimo u kvalifikacijama za SP u Nemačkoj 2006. godine, gde je branio na sedam mečeva, uzastopno, nije savladan.
A onda, iako je ponajmanje kriv, što smo doživeli brodolom na tom takmičenju – potonji selektori su ga zaboravili!? Odjednom kao da je propao u zemlju. Završio je, munjevito, reprezentativnu karijeru.
Sada je u Tel Avivu.
VLADIMIR STOJKOVIĆ /36/ završava ovu našu listu najboljih golmana reprezentativaca, u bivšoj Jugoslaviji, pa Srbiji i Crnoj Gori a sada Srbiji.
Verujemo, pored svega, što je postigao – njegovo pravo vreme tek dolazi.
A čuvari mreže, koje smo izdvojili, bili su, svaki na svoj način – FUDBALSKI VELIKANI!
Golmani najvišeg, svetskog formata.
Deset veličanstvenih…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *