Dekijevo treće SP

Piše Marko Marković

Selektor Slobodan Santrač ukazao je Dejanu Stankoviću poverenje na SP u Francuskoj 1998. godine, Ilija Petković ga je uvrstio među svoje izabranike u Nemačkoj 2006. godine, a evo i selektor Radomir Antić ga nije mimoišao

U onoj velikoj, bivšoj Jugoslaviji, pa onda Srbiji i Crnoj Gori, rekorder po broju nastupa na šampionatima planete je čuveni golman Hajduka i Crvene zvezde VLADIMIR BEARA. On je branio na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950, zatim u Švajcarskoj 1954, a onda i u Švedskoj 1958. godine.
Iz sadašnjeg izabranog tima Srbije, u Južnoj Africi, po drugi put, na najvećoj fešti naći će se i VIDIĆ, ŽIGIĆ i čuvar mreže STOJKOVIĆ.
DEJAN STANKOVIĆ je, međutim, u tom pogledu izuzetak. Njemu je na redu treći šampionat sveta!
Selektor Santrač ukazao mu je poverenje u Francuskoj 1998. godine.
Ilija Petković je među svoje izabranike u Nemačkoj 2006. godine uvrstio Stankovića, a, evo i Antić ga nije mimoišao.

DEKIJEV JURIŠ NA VIŠE REKORDA
Debitovao je u reprezentaciji na prijateljskoj utakmici protiv Južne Koreje u Beogradu 27.04.1998. godine, kada smo pobedili sa 3:1. Od tada, retko da je izostavljan i to se događalo jedino, ako je bio zauzet klupskim obavezama.
Kao igrač skrenuo je pažnju još dok je nosio dres Crvene zvezde i sa nepunih 20 godina pristupio Rimskom Laciju. Na Apeninskom poluostrvu je više od 10 godina, pa kada se sabere, šta je sve osvojio, u bogatoj i dugoj karijeri, sa matičnim klubom Zvezdom, onda u VEČNOM GRADU i kasnije, noseći dres INTERA ispada da njegovu vitrinu krase 23 trofeja!
Ne može da se kaže da je STANKOVIĆ igrač EKSTRA-KLASE! Ali, njega krase neke neophodne osobine, da se nešto postiglo u fudbalu, koji je postao SUROV POSAO.
Znao je uvek da se prilagodi sredini, ispoštuje ono što trener zahteva i da pretrči bar nekoliko kilometara više od ostalih prvotimaca.
Nedostatak brzine nadoknađuje upornošću i mudrim postavljanjem na terenu. Nijedan potez mu nije uzaludan, tačno procenjuje gde, kada i kako da se nađe.
Zbog toga i nezamenljiv, u ekipama, čije dresove nosi. Istovremeno i u reprezentaciji.
Stalno ističe, pored svih uspeha, najdraži su mu oni, kada je sa Crvenom zvezdom 1995. godine bio prvak i tri puta stizao je, isto tako, u crveno-belom dresu do tri trofeja, u Kupu: 1995, 1996 i 1997. godine.

NA „NIŠANU“ SAVO MILOŠEVIĆ!
Tri nastupa na SP, pa onda 23 trofeja u najjačim takmičenjima ovde, u Italiji i internacionalnoj konkurenciji!
Da li je tu kraj ambicija, mogućnosti i želja DEJANA STANKOVIĆA?
Svakako – ne!
U susret, sa Kamerunom u Beogradu, pred polazak reprezentacije u Južnu Afriku, nastupio je u izabranom timu 88 put. Napomenimo, na tim utakmicama postigao je 14 golova.
Rekorder po broju mečeva u nacionalnoj selekciji je SAVO MILOSEVIC – 102!
Stanković je, praktično, bar trenutno, jedini, koji bi mogao, da ugrozi taj učinak bivšeg centarfora Partizana i klubova iz Španije, Engleske, Italije, Rusije, gde je igrao.
Nedavno, iako je ušao u trideset drugu godinu života, Stanković je produžio ugovor sa Interom, na još tri godine. Znači, ne namerava da se povuče, bar pre 35 godine!
Ako se na ovih 87 susreta u reprezentaciji dodaju još tri sigurna, sada, u Južnoj Africi – Stanković će stići do 91 utakmice.
Ne bude li, na žalost, na Mondijalu još koji duel Srbije (nego samo tri u grupi), sledi od jeseni novo, značajno međunarodno takmičenje. Počinju kvalifikacije za naredni šampionat Evrope, a po svemu sudeći, neće se ništa menjati: ostaje selektor Antić, a onda automatski, maltene i ovaj, kompletan sastav, koji sada nastupa na prvenstvu sveta.
Stankoviću niko niti želi, niti može, da oduzme kapitensku traku.
Naravno, pored tih, zvaničnih okršaja, u eliminatornim borbama, da bi se nastupilo na narednom šampionatu Evrope, biće i probnih duela, pa tako ispada, da DEJAN STANKOVIĆ ima pravu šansu da skine sa počasnog trona SAVU MILOŠEVIĆA.
Eto, pred početak tih, kvalifikacionih susreta trebaće mu još desetak utakmica, pa da uđe u fudbalsku istoriju Srbije, kao njen najuspešniji fudbaler svih vremena.Skoro da smo sigurni, da takvu priliku, izuzetan as i stamena ličnost DEJAN STANKOVIĆ neće propustiti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *