Аутономашка етногенеза

фото: ЛСВ

Иза камуфлираног залагања за дијалог и права на слободно изјашњавање и војвођански идентитет крије се стара сепаратистичка тежња да се, креирањем још једне нације, поред већ формираних Бошњака у БиХ и Црногораца у Црној Гори, додатно разбије корпус српског националног бића

Већ више од два века, од одласка Турака са Балкана, велике силе, прво Европе а данас колективног Запада, покушавају да реше своје „Источно питање“, односно, да остваре потпуну доминацију над Балканским полуострвом. То што моћни геостратези нису успели ратовима и мачем, не значи и да су и одустали од циља. Не, само мењају терен и тактику, и фамозном „меком силом“ настављају да тежње и намере заокруже и дају им коначни печат, штедро се служећи латинском синтагмом Divide et impera (завади па владај), потврђујући оно што је Јован Цвијић написао још пре више од једног века да „етнографска карта ниједне области у Европи не застарева тако брзо као етнографска карта Балканског полуострва“.

ПЕТОКОЛОНАШИ И КОМПРАДОРИ Било би то и те како тешко да им у томе не помажу петоколонаши и домаћи компрадори, као овдашњи агенти за рачун иностраних газда и налогодаваца. У том наративу треба гледати и најновију иницијативу политичког савеза странака из Војводине, окупљених у Војвођанском фронту, коју су недавно представили министарки за људска и мањинска права Гордани Чомић како би се свим грађанима омогућило „право на слободно изјашњавање и војвођански идентитет“.
Тај савез чине Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) и Војвођанска партија, странке које се од оснивања залажу да се ова покрајина Србије прогласи републиком или да јој се бар врати статус аутономије из времена социјалистичке Југославије, а Ненад Чанак, председник ЛСВ, и његов коалициони партнер Александар Оџић, челник Војвођанске партије, од министарке у ствари траже подршку да се на попису становништва Србије омогући да се као посебна националност класификује „Војвођанин“.
Иницијатива долази пред предстојећи попис који се, ако пандемијске мере дозволе, очекује 2022. године. Гордана Чомић је 24. августа изјавила да је њено министарство отворено за дијалог на ту тему, као и о свим другим које се тичу пописа и обавеза које Србија има према Савету Европе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *