Нови покушај ниподаштавања Србије

Да ли је наша земља шака пиринча коју може да позоба свака врана коју нанесе ветар или је она национална држава српског народа која је уистину вољна и способна да штити његове интересе? Одговор зависи од нас самих!

Можете ли да замислите да, рецимо, велики ауто-пут који се простире од источних обода европског дела Руске Федерације ка њеном северозападу – трасом којом су некада продирали Монголи – у знак сећања на њихове руске (и затим даље европске) походе понесе име по унуку Џингис-кана и такође великом војсковођи и освајачу из редова некада моћног азијског народа Бату-кану (1205–1255)? Излишно је и рећи да је одговор негативан. А нешто слично се тренутно дрско тражи у вези са Србијом.

ТУРСКО-МОНГОЛСКЕ ПАРАЛЕЛЕ Монголи су средином 13. века покорили руске земље, те су њима, углавном као вазалним кнежевинама, владали наредних неколико стотина година. Тај период је код Руса упамћен као доба мрачне окупације. Нема сумње не без много разлога. Руске земље су сурово експлоатисане и на најмањи знак непокорности разаране. Становништво се услед прогона и погрома драстично смањило. Економија је назадовала. Русија је умногоме одвојена од европских цивилизацијских токова којима је припадала, последице чега се – уз све потоње напоре да надокнади пропуштено и у њих се адекватно укључи – на неки начин до данас осећају.
Слично али у још горем виду десило се са Србима. Српске земље су током 14. и 15. века такође освојили азијски дошљаци. Али оне, нажалост, нису успеле да очувају чак ни вазални статус. Османлије су над нашим народом владали непосредно а много дуже и суровије него Монголи над Русима. Отуда су и последице инородне окупације биле много теже. Једна од њих је демографске природе. Тада је посејано семе, које је уз касније додатно антисрпско заливање, проклијало на начин да су се читаве некада српске области издвојиле из нашег националног корпуса.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *