Новинари против парламента: европска фарса

Европски парламент током петогодишњег мандата протраћио невероватну суму од 300 милиона евра, „склонивши“ их далеко од очију јавности

Цех од 300 милиона евра, колико у петогодишњем мандату потроши Европски парламент (ЕП) за плаћање посебних привилегија резервисаних за сваког европосланика, остаће и убудуће „сива зона“, потпуно сакривен од очију јавности. Иако тај новац потиче из џепова пореских обвезника широм Европске уније, већина посланика Европског парламента изгласала је одлуку да јавност нема право да зна на шта арче тај новац, па парламент, који има седиште и у Стразбуру и у Бриселу, те податке крије као најстроже чувану тајну.

ВРХУНАЦ ЦИНИЗМА Неславно су завршили сви досадашњи напори да највиши представници европских народа положе рачуне и да се утврди куда одлазе силни милиони. У том замешатељству врхунац цинизма представља најновија одлука Европског суда правде у Луксембургу о одбацивању тужбе групе од 29 новинара који су, у складу с толико прокламованим постулатом о транспарентности пословања широм Уније, затражили од највише правосудне инстанце ЕУ да наложи Европском парламенту да докаже да тај новац није злоупотребљен. Дакле, да оправда сваки потрошени цент.
Новинари који су учествовали у тужби оцењују описани потез Европског суда правде не само несхватљивим него и срамним, јер таквом одлуком наочиглед свеколике јавности „чува леђа“ парламенту као леглу корупције, а уједно потврђује да се у престижном ЕУ клубу од обичног пука отуђила и издигла „каста привилегованих и недодирљивих“ за коју не важе закони и прописи које иначе безмало свакодневно проповедају као императив живота свим другим поданицима Уније.
Европске институције све време свог постојања истичу важност чистих рачуна и транспарентности. Све док се нису суочиле с прегнућем 29 новинара, што је био окидач да се читава прича о високим принципима званичника ЕП и Уније распадне као кула од карата. Дволичност европске политике никада није била очигледнија: сада је чак и Европски суд правде, уваживши приговор Европског парламента, пресудио да ЕП, а последично ни европски посланици не морају да разоткрију на шта и како троше јавне паре које добијају поврх зарада за обављање свог ионако одлично плаћеног посла. Да подсетимо: основна зарада европосланика износи око 8.000 евра (тачније: 7.956 евра) месечно, што значи да, пошто се одбије порез ЕУ (дажбине код куће не плаћа!) и допринос за осигурање, добија на рачун у банци 6.200 евра. И безмало још толико на основу разних додатака, дневница, рефундација за путне трошкове…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *