Почетна / Друштво / Кинески замајац српског спаса

Кинески замајац српског спаса

Продаја РТБ Бор

С Кином као стратешким партнером Србија добија шансу не само да се извуче из вишедеценијског јада и пропадања већ и да оствари развојну перспективу о којој је могла само да сања

Дошао је крај и тој агонији. Рударско-топионичарском басену (РТБ) Бор, до сада познатом као „црна рупа“ привреде Србије, смеши се, изгледа, светлија будућност. У протеклих 15 година било је четири безуспешна покушаја приватизације РТБ-а.

ПОНУДА „ЗИЈИНА“ Тек у овом, петом покушају, Влада Србије је изабрала за стратешког партнера у РТБ Бор кинеску компанију „Зијин“, која је доставила бизнис план вредан милијарду и 460 милиона долара у замену за 63 одсто власништва у РТБ Бор.

Део овог финансијског пакета је обавезна докапитализација од 350 милиона долара, али и 200 милиона долара намењених за решавање дуговања компаније. Кинеска компанија обавезала се и да ће сачувати 5.000 радних места. Део њеног бизнис плана је и да у отварање рудника „Церово“ уложи 320 милиона долара, као и да из сопствених капацитета до краја треће године подигне производњу у „Топионици“ на максималних 80.000 тона. Сада она производи 42.000 тона. Након шест година пословања и нових инвестиција у „Топионицу“, план је да се достигне производња између 120.000 и 150.000 тона. Стратешки партнер преузеће на себе и решавање проблема еколошких загађења и за те намене издвојено је 136 милиона долара.

О управљачким правима мањинског власника, у овом случају државе, тек ће се преговарати с кинеским партнером пре потписивања уговора. Засад је познато да ће већински власник довести и нови менаџмент.

ПРИВРЕДНИ РАСТ Српски званичници нису крили одушевљење постигнутим аранжманом. Министар финансија Синиша Мали избор стратешког партнера за РТБ Бор описао је као „феноменалну вест“, очекујући да компанија новим инвестицијама стратешког партнера дуплира своје учешће у бруто домаћем производу (БДП), са садашњих 0,8 на 1,6 одсто.

„То значи да РТБ Бор и исток Србије поново постају носиоци раста и развоја наше економије“, рекао је министар финансија и подсетио да је раст привредне активности у првој половини године износио 4,5 одсто, што нас ставља међу прве три земље у Европи.

„Фудбалским жаргоном речено, већ се такмичимо у Лиги шампиона, а са овим инвестицијама у РТБ Бор и повећаном производњом од неколико пута имамо циљ да будемо први у Европи по стопи привредног раста“, похвалио се министар финансија.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *