БОРБА ЗА НИГЕРИЈСКИ „ЖУТИ КОЛАЧ“

Међу планинским превојима и пешчаним динама северне Нигерије воде се борбе; заједнице номадских племена Туарег тврде да богатства што леже испод њихове земље отима влада. То је нови фронт старог рата за контролу огромних природних богатстава Африке

У рано јутро 4. октобра 2017. колона нигеријских и америчких војника специјалне намене, на осам борбених возила, напустила је село Тонго-Тонго. Док су пролазили поред глинених кућа, смештених испод великих стена, напале су их стотине бораца. Специјалци су побегли остављајући иза себе неколико борбених возила и деветоро мртвих (пет Нигеријаца и четири Американца). Ова борба доспела је до медија у САД тек када је дошло до конфликта између рођака једног погинулог америчког специјалца и председника САД Доналда Трампа, који је послао неуобичајени телеграм саучешћа супрузи страдалог Американца. Пошто је породица о томе обавестила медије, већина Американаца сазнала је за војно присуство своје државе у Нигерији.
Северне нигеријске пустиње једно су од највећих налазишта уранијума за којим се потражња због глобалног загревања и јачања интереса за нуклеаркама нагло повећава. Земље у развоју попут Кине и Индије трагају за рудом коју многи називају и „жути колач“, а западњаци настоје да је задрже за себе, односно да продају готов производ из ове руде. Велике француске рударске компаније граде највеће светске руднике уранијума на северу Нигерије, а и кинеска државна компанија у њиховој близини гради свој рудник, што је повод нетрпељивости Запада према новом играчу на тржишту уранијума.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *