Почетна / Регион / Флуидне балканске границе

Флуидне балканске границе

Како су спорна територијална питања држава насталих распадом СФРЈ, уместо да буду њихов билатерални проблем, постала проблем Европске уније

Конференција о интеграцији Западног Балкана у Европску унију, коју је 1. марта организовао Завод за спољне послове и економске односе Мађарске са иностранством у сарадњи са будимпештанском канцеларијом немачке фондације „Конрад Аденауер“, у врло оштром тону критиковала је извештај Европске комисије у којој је за Србију и Црну Гору као могућа година пријема одређена 2025…

 

(НЕ)РЕАЛНА 2025. ГОДИНА Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто на конференцији је истакао да ће Београд и Подгорица до 2022. бити потпуно спремни за пуноправно чланство у ЕУ јер је динамика повећања БДП у те две државе у појединим кварталима године и изнад просека земаља чланица ЕУ, док је у осталим земљама Западног Балкана на нивоу унијског просека… Имајући у виду аспект безбедности, Петер Сијарто је чврстог уверења да у случају стабилног и интегрисаног региона у заустављању неконтролисане миграције и Унија може да буде много успешнија, али и прикључене земље јер добијају велику шансу за знатно бржи економски развој. „Остављање ових држава изван ЕУ проузроковаће Европи озбиљне проблеме“, закључио је Сијарто.

Његов словеначки колега Карл Ерјавец, међутим, сматра да је и 2025. нереална за пријем Србије (најранијим датумом сматра 2030. годину!), а разлог за то није економски већ територијални. Реч је о – граничним споровима! Иако су две од шест бивших југословенских република, данас држава, чланице ЕУ, свака са сваком има од једног до пет граничних спорова (најтеже питање је будући однос Србије и Косова и Метохије).

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер не крије да се ЕУ прилично „опекла“ због Хрватске и Словеније око границе коју су морали да реше пре него што су постале чланице Уније. Уместо тога, то је препуштено арбитражном суду, али се Загреб с Љубљаном не може договорити ни о имплементацији његове одлуке. „Перспектива проширења ЕУ омогућује нам да на Западни Балкан извозимо стабилност, уместо да увозимо нестабилност у Унију. Предуслов за то је само један – земље балканског полуострва морају да реше своје граничне спорове пре него што уђу у Европску унију“, изричит је био шеф европске владе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Садржај је заштићен !!