Почетна / Друштво / КОНАЧАН ОБРАЧУН СА МУШКАРЦИМА УЗ АСИСТЕНЦИЈУ ИМЕНИЦА ЖЕНСКОГ РОДА

КОНАЧАН ОБРАЧУН СА МУШКАРЦИМА УЗ АСИСТЕНЦИЈУ ИМЕНИЦА ЖЕНСКОГ РОДА

Како да од постојећег васпитно-образовног система не остане ни камен на камену

Нацрт Закона о родној равноправности најављује револуционарне промене не само у језику него и у целокупном друштвеном животу. Захтева се, између осталог, и да се језичка правила усагласе са европским вредностима и људским правима по цену кршења норми које проистичу из лингвистичких законитости и природе српског језика. Да ли Предлогом овог закона феминисткиње заправо жене Србије позивају да отму оно што одавно имају?

Политичка сукобљавања која су се јављала протеклих деценија, не само у Србији него и на просторима некадашње југословенске државе, почињалa су спорењима о језику. Расправама о језику дочекан је ових дана и Нацрт Закона о родној равноправности у коме се најављују промене у свим областима устаљеног друштвеног живота, а посебно се тичу српског језика. Захтева се да се језичка правила усагласе са европским вредностима и људским правима по цену кршења норми које проистичу из лингвистичких законитости и природе српског језика. Феминисткиње, од којих неке себе називају лингвистичаркама, нуде промене које као да су преузете из хрватског језика будући да га одликују многобројне вештачки произведене речи. А ова појава у хрватском језику, што се нуди и Србима, узела је маха из новоговора ствараног у време Независне Државе Хрватске и њеног поглавника Анте Павелића како би се њихов језик што више удаљио од српског.

О изменама стандарда српског језика, које спремају феминисткиње, а које би условио Закон о родној равноправности, изјашњавали су се ових дана угледни српски лингвисти, међу којима је било и жена, и сви су изнели мишљење да су промене које захтевају феминисткиње неодрживе, и да представљају насиље над језиком. 

Подстрекачи свеобухватних друштвених промена које би покренуо Закон о родној равноправности су феминисткиње атеисти, које своје књиге штампају латиницом. Премда међу њима има доста бивших левичара, листом се залажу за вредности неолибералног капитализма. Углавном је реч о „самозванкама“ које немају звања ни било каква званична овлашћења да се баве правним и језичким реформама и заштитом жена Србије, иако се представљају да говоре у име обесправљених и угњетаваних српских жена. Њихова настојања иду за тим да својим деловањем мењају свест већине Српкиња, да мењају традиционалне српске хришћанске вредности, и за њих не постоје верујуће жене.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *