КРИЗА ВЕРЕ НА ЗАПАДУ ЕВРОПЕ

Хришћанство на Западу је у самртном ропцу. Судбина цркава осликава и стање духа – богомоље се претварају у комерцијалне објекте или џамије, баш као што и веру у Христа замењује потрошачки дух или ислам

Према подацима америчког Гејтстоун института, од 2001. у Лондону је затворено око 500 цркава различитих конфесија. Најчешће, њихова намена је промењена и оне су претворене у приватне куће или у друштвене зграде. На званичном порталу Англиканске цркве наводи се да се у континуитету умањује број (не каже се за колико) богомоља. Различити медији истичу да се годишње у Великој Британији затвори 20 цркава, а организација Кришчан рисрч процењује да ће до 2020. у овој земљи врата затворити још око 4.000 њих. То доводи, како пише француски лист Кроа (који напомиње да само у бискупији Рексема више „не ради“ 22 од 62 цркве), до „реорганизације бискупије“.

Овај феномен образлаже се одсуством верника. Британски Гардијан бележи да англиканске цркве недељом посећује тек 760.000 људи (2014. било их је 980.000), дакле мање од два процента становника државе. Изузетак је време Божића, када цркве походи око 2,4 милиона особа. Иначе, ако је „обична“ недеља, у градским црквама је до двадесетак људи, док их у сеоским нема више од 10. Истовремено, одржавање цркве годишње кошта око 160 милиона фунти стерлинга.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *