Продаја руке која нас храни

Пише Слободан Иконић

Отуђење Пољопривредног комбината Београд био би стратешки промашај раван ратном губитку јер ради се о витално значајном ресурсу за безбедност хране и здравље потомака

Мало је познато да је Пољопривредни комбинат Београд (ПКБ) велик скоро као српска престоница. ПКБ се простире на готово 30.000 хектара, док урбана површина града износи око 36.000 хектара, односно 360 квадратних километара. После више покушаја продаје и полемика да ли је то добар потез или не, на реду је нови покушај приватизације, али и жестоке ракција оних који су против отуђења корпорације која храни цео Београд, можда чак и пола Србије.

Да ли случајно или не, тек најновији „врући“ потез Министарства привреде подударио се с разговорима премијера Александра Вучића и представника компаније „Ал Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата у Давосу, баш о моделу приватизације ПКБ-а. Министарство је објавило јавни позив инвеститорима за приватизацију ПКБ-а и зависних друштава који траје до 17. фебруара.

Пада у очи да је позив објавило Министарство привреде Републике Србије, а не Град Београд као номинални власник. Разлог лежи у одлуци Скупшптине Београда из септембра 2016. године да се држави пренесу акције ПКБ-а које су у власништву града и поред негодовања многих одборника који сматрају да је у питању огромна имовина која се налази надомак Београда, а која у свом саставу има и бројне атрактивне грађевинске локације, те да је нелогично да се једна локална самоуправа одриче такве имовине у корист било кога. Превагнула је „републичка варијанта“ због, како је на седници Скупштине града образложио Никола Никодијевић, „већих могућности државе да реши будући статус ПКБ корпорације“.

Овом потезу је претходио неуспели покушај приватизације у организацији Агенције за приватизацију, која је у децембру 2015. објавила јавни позив за продају имовине ПКБ-а, али на отварању понуда у марту 2016. није било заинтересованих. После тога продаја је обустављена и наложена је нова процена вредности капитала.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

3 коментара

  1. Boze,prosveti raspikuce koje prodaju PKB.Zbog njihove pohlepe ostacemo bez hrane.

  2. Ima li u ovoj SRBIJI SRBINA koji bi izasao na “CRTU” svom ovom skupstinskom olosu , predsednickim kandidatima, i jednom zauvek promenio smer kojim nas vode u propast. Pojavise ,prikazi se i povedi ovaj narod. PRODAJETE PKB. NAROD NA PROTESTE

  3. Kako se rukovodstvo pkba ponasa treba ga prodati sto pre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *