Почетна / Интервју / Дејан Папић – Читање у фокусу

Дејан Папић – Читање у фокусу

dejan-papicРазговарала Мила Милосављевић, Фотографије ИП Лагуна

Ова земља је феномен. Док су се у свету затварали књижарски ланци, у Србији су ницале нове куће

Издавачка кућа „Лагуна“ годину 2016. упамтиће по бројним наградама за свој рад. Најзначајније међу њима су: ,,Издавач године“, признање Београдског сајма књига за остварене изузетне резултате у протеклој години; награда Лондонског сајма књига за најбољег издавача на свету у текућој години у категорији издаваштва за одрасле (за ово признање које многи равнају са Оскаром српски издавач се изборио у конкуренцији од 170 издавачких кућа из целог света); и коначно, крајем протеклог месеца, „Стваратељи за стољећа“, награда коју додељује Међународни економски форум „Перспективе“ са седиштем у Дубровнику.

О успеху који је засигурно померио границе у српском издаваштву, и који није мерљив само кроз број наслова, едиција и књижара насталих у њеном окриљу од оснивања па до данас већ и кроз многе акције и манифестације које промовишу књигу и културу читања, где је најмасовнија и најзначајнија Ноћ књиге, за „Печат“ говори директор „Лагуне“ Дејан Папић.

За кратко време ваша издавачка кућа добила је три значајне награде, од чега једну престижну и на глобалном нивоу. Како сте одреаговали на такав успех?

Све те награде нису за мене. Основао сам „Лагуну“, али њу данас чини нешто више од петсто запослених и то су награде за све нас. Није случајно што „Лагуна“ окупља преко двеста домаћих писаца. Сви они су с разлогом поклонили своје поверење „Лагуни“, јер знају да ће код нас бити испоштована свака ставка уговора и да неће бити непријатних изненађења. И наравно, наставићемо да промовишемо српску књижевност у земљи, али ћемо се у наредном периоду потрудити и да обезбедимо бољи продор домаћих писаца у свету. Наша прва и највећа награда одувек су били бројни читаоци који су нам веровали и њу не бисмо да изгубимо. Све друге су само сигнали да се крећемо у добром правцу. Радујемо им се и надамо се да ће их бити још у будућности. Све радимо да покажемо да смо их и заслужили. „Лагуна“ од самог почетка коректно послује и поштујемо све своје обавезе. Нисмо добили награду на основу статистичких података. Ово је верификација великог уложеног рада и истрајавања на квалитету.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *