Печат недеље

Курди се враћају кући

Slovenia MigrantsИрачки Курди који су бежећи од конфликта на Блиском истоку успели да се домогну Западне Европе, одлучили су да се врате у своју домовину, уз образложење да су опасности и тежак живот у Ираку бољи од живота у избегличком кампу у негостољубивој Европи.
Британски Дејли телеграф објавио је причу о ирачком Курду Мухамеду Азиз Кадиру који је пешачио осам сати кроз Турску, затим се 20 сати возио у претрпаном камиону преко читаве југоисточне Европе, да би се, после два и по месеца у избегличком кампу у предграђу Берлина, сада вратио у Ирак. Он је само један од све бројнијих избеглица разочараних оним што су затекли у Немачкој.
„Кад сам први пут стигао у камп, шокирала ме је разлика између Берлина који сам замишљао и онога што сам видео на лицу места“, рекао је Кадир. Хуманитарне агенције за помоћ избеглицама наводе да се све више избеглих Курда враћа кући, док се у исто време стотине хиљада Сиријаца, Ирачана и Авганистанаца одлучују на опасно путовање преко Средоземља у Европу.
Према подацима ирачког Министарства за миграције, од прошле године ирачки Курдистан је напустило око 25.000 људи. Међутим, само прошле недеље се у Ербил, престоницу тог региона, из Немачке вратила група од 50 курдских азиланата.

Лекари на мети

msf_dual_english_rgbПре само три недеље амерички авиони у Авганистану бомбардовали су болницу под управом „Лекара без граница“ у Кундузу (убијене су најмање 22 особе), а овог уторка стиже вест да се још једна болница „Лекара без граница“ – у Саади на северозападу Јемена – нашла под ударом авионских бомби, овога пута су их изручили авиони америчког блиског савезника, Саудијске Арабије.
„Лекари без граница“ саопштили су да је болница погођена док су у њој били и лекари и пацијенти, док је директор болнице додао и да је у нападу уништен читав објекат. Срећом, како ствари тренутно стоје, људских жртава није било.

Граница Војводине

Још једна провокација из Хрватске. Водитељ емисије „Отворено“ Хрватске државне телевизије Мислав Тогонал, извештавајући о избегличкој кризи, рекао је да Фронтекс „долази на хрватско-војвођанску границу, реч је о једној од бројних агенција Европске уније којој је задатак координација у надзору спољних граница“.
Сличне вербалне провокације, спомињања некакве хрватско-војвођанске државне границе, односно војвођанске државе, у Хрватској постају упозоравајући тренд. Почетком године новоизабрана председница ове земље Колинда Грабар Китаровић најавила је борбу за права Хрвата у „Србији, Војводини и другим земљама“, док је премијер Зоран Милановић недавно говорио о зиду који је Мађарска изградила „према Војводини“ и о спремности Хрватске да избеглице аутобусима превезе „у Војводину на гранични прелаз Хоргош“…

И Косово и Европска унија

-kosovo-potpisalo-sporazum-o-stabilizaciji-i-pridruzivanju-ssp-sa-eu_1445957513Са звездицом и фуснотом, у складу с бриселским договорима са Србијом, Косово је овог уторка потписало Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. „Овај споразум представља прекретницу у односу ЕУ и Косова“, оценио је после његовог потписивања ЕУ комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.
Сличне споразуме с ЕУ имају и све државе Западног Балкана које су захваћене ЕУ интеграцијама. Ипак, истини за вољу, осим споменуте звездице и фусноте, косовски ССП се од свих осталих ССП-а разликује и својим чланом 2, који наводи да ништа од онога што је у споразуму наведено „не представља признање Косова као независне државе од стране ЕУ, нити представља признање Косова од стране оних чланица (ЕУ) које нису предузеле такав корак“.

Корени ИС у Арапском пролећу

Исламска држава еволуирала је из Арапског пролећа и добила на елану захваљујући дволичности неких светских сила, рекао је шеф руске службе безбедности ФСБ Александр Бортников. Постоје светске силе које користе Исламску државу као неку врсту „терористичке ударне главе“ како би обезбедиле своје интересе у Азији и Африци, рекао је он, додајући да су оваквом политиком ове земље довеле свет на ивицу глобалне верске и цивилизацијске кризе. Шеф руске безбедносне службе упозорио је и да, с обзиром на то да се делови талибанског покрета у Авганистану придружују Исламској држави, постоји опасност да терористи изврше инвазију на Централну Азију. „Ескалација напетости у Авганистану озбиљно забрињава. Бројне исламистичке банде које су део талибанског покрета тренутно су концентрисане на северној граници те земље. Неке од њих су се придружиле Исламској држави, што драматично повећава претњу од терористичке инвазије на Централну Азију“, рекао је Бортников.

„ПЕЧАТ“ НА САЈМУ МЕДИЈА

Pecat SajamНа манифестацији САЈАМ МЕДИЈА 2015 – првом „медија маркету“ у нашој земљи, кojи сe у oквиру овогодишњег Београдског сајма књига oдржaва у Хaли 3 Бeoгрaдскoг сajмa (oд 28. oктoбрa дo 1. нoвeмбрa 2015), учествује и наш лист. На овој јединственој смотри свих значајних српских медија, „Печат“ на свом штанду представља издања наше куће, дочекује читaлaчку публику, и у непосредном кoнтaкту сa читаоцима, као и пaртнeримa-oглaшивaчимa, мaркeтиншким и ПР aгeнциjaмa, штaмпaримa и дистрибутeримa размењује искуства и мишљења.
Сајам медија, у oргaнизaцији Издaвaчкoг прeдузeћа „Сeниoр мeдијa“ и Бeoгрaдског сajма, први je скуп те врсте у нaшoj зeмљи кojи нa jeднoм мeсту (нa прoстoру вeћeм oд 1.400 квaдрaтa), oкупља вoдeћe издaвaчe нoвинa и мaгaзинa, мaркeтиншкe и ПР aгeнциje.

ИЗВИЊЕЊЕ

kresticПоводом наше оцене о ћутању САНУ, као и изосталим појединачним одговорима академика на недавни, у медијима и јавности широко коментарисани иступ Академијиног председника Владимира Костића – објављене под насловом Став у уводнику прошлог броја „Печата“ – накнадним увидом у тај текст уочили смо нејасноће које се, истине ради, морају додатно разјаснити. Извесно је, наиме, да се из текста може стећи нетачна представа о реаговању академика и историчара Василија Крестића поводом поменуте ситуације, будући да је управо академик Крестић, за разлику од ћутљиве већине у овој високој научној институцији, у штампи изнео јасно критичко мишљење о јавно изнетим предлозима председника САНУ (поводом наводно целисходног и мудрог понашања наше државе када је о судбини Косова реч). Академику Василију Крестићу упућујемо искрено извињење због превида, тачније речено због поменуте нејасноће у тексту.

У Њујорку скоро 60.000 бескућника

Комбинација скока цена, стагнирања плата и недостатка приступачних станова довела је до праве експлозије броја бескућника у Њујорку, тако да последње бројке показују да на улицама и разним склоништима спава 57.448 људи, од чега је 40 одсто деце. Према подацима Службе за бескућнике, више од 23.000 бескућника су деца, а у склоништима се налази скоро 12.000 породица.

Напетости у Јужном кинеском мору

САД су одбациле критике Кине због патролирања њихових ратних бродова у Јужном кинеском мору тврдећи да је ова операција спроведена у оквиру међународног права и да им није била потребна никаква специјална дозвола. „САД су протеклих дана спровеле поморске операције у Јужном кинеском мору и сличне операције ће спроводити и у будућности“, рекао је амерички министар одбране Ештон Картер. Портпарол Беле куће Ерик Шулц изјавио је да ће авиони и бродови САД летети и пловити свуда где то међународно право дозвољава, не желећи да изнесе било какве друге коментаре. Кина је критиковала САД пошто је један од америчких разарача пловио поред вештачког острва које је Кина направила у поменутом мору тврдећи да се ради о „кршењу слободе пловидбе“. Пекинг је обећао да ће учинити све што је неопходно да „заштити своју безбедност и интересе“. Министарство спољних послова америчке акције оценило је као „потпуно неодговорне“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *