Почетна / БРОЈ 383 / Избор Србије

Избор Србије

Пише Никола Врзић
Хоће ли Србија ићи на ванредне парламентарне изборе, или то само Вучић прети? Ако прети, коме прети и зашто, и зашто баш сада?

За Александра Вучића најјефтиније би било оно што је за Србију најскупље. А то је да поступи у складу са жељама америчке администрације, које је нашој не баш заинтересованој јавности посредством „Танјуга“ ових дана пренео вашингтонски инсајдер, аналитичар „Џон Хопкинс“ универзитета, са врло добрим везама у естаблишменту престонице САД, Данијел Сервер; укратко, да пристане на централизацију Босне и Херцеговине фактичким укидањем Републике Српске, и да пристане на улазак Косова у Уједињене нације после којега ће уследити и формално узајамно признање Србије и Косова („Још има нерешених питања, нарочито око државних структура у Босни и Херцеговини, као и око узајамног признања и размене амбасадора између Србије и Косова… То мора да се догоди пре него што ће Србија моћи да уђе у Европску унију. Београд је већ прихватио уставна овлашћења приштинске владе на читавој територији Косова, као и идеју да ће Косово ући у ЕУ сепаратно, што имплицира да ће Косово бити суверена држава. Одатле није велики корак до чланства у УН, што билатерално признање, па чак и размену амбасадора, чини готово ирелевантним.“)

Учини ли све то, како ствари данас стоје а показаћемо и зашто стоје баш тако, Вучић неће имати превише разлога за бригу око своје политичке судбине. Што ће рећи да једина нада коју Срби данас смеју да имају јесте да се Вучић ипак неће водити логиком политичког трговца, већ човека и Србина који би, буде ли поступао као човек и Србин а не као трговац Србијом по вашингтонским жељама, могао да заличи и на државника солиднијег од државе какву је затекао када јој је дошао на чело. А то даље значи, парадоксално али само на први поглед, да последња српска нада истовремено представља и последњу наду оног изворно антисрпског, дакле проевропског дела српске политике; само ако Вучић буде Србин а не марионета Запада, наиме, Запад ће за нашим проевропљанима и даље имати потребу а тиме и мотиве да их одржи у животу својим политичким, медијским и економским апаратом. У супротном ће му – Западу – они бити сасвим сувишни, а како у народу већ стоје како и заслужују и прилично је тешко замислити дно које треба да дотакнемо да бисмо у њима препознали спасиоце, будућност им је невесела колико и заслужена…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

2 коментара

 1. PRETNJA IZBORIMA U SMORENOJ SRBIJI , BRISEL 2 NA VIDIKU, OPSTE
  RASULO PATRIOTSKOG DELA OPOZICIJE KOJA BI SVE NESTO DA URADI
  A NIKAKO, SEM DEOBA, NE USPEVA! LELEK NAMA, MATIJA!
  (Matija Beckovic /lelek mene/ )
  „Da nas ima –
  Kao što nas nema,
  Da možemo –
  Ko što ne možemo,
  Da hoćemo –
  Kao što nećemo,
  Da sve nije –
  Onako kako je,
  Da je dao Bog –
  Kao što nije,
  Pa da jesmo –
  Kao što nijesmo,
  I da nije bilo –
  Kao što je,
  I da oće biti –
  Ko što neće,
  Tako bi se nanovo rodili,
  Ime i crn Obraz osvetlali!“

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Dakle,kako rece…ako preda Republiku Srpsku i Kosovo…“Vucic nece imati previse razloga za brigu oko svoje politicke sudbine“…???
  A KAKVA JE POLITICA SUDBINA SRBIJE?
  Bez Kosova,bez RSK,bez RS,bez Srba u Crnoj Gori,bez Kosova,sutra bez Vojvodine…ali sa stabilnom „politickom sudbinom Vucica“???
  Ko je to Vucica doveo u ravan nacije i drzave???
  Gde to jos ima,osim znamo gde,na Planeti???
  STA JE BRE OVO,O CEMU SE BRE RADI???
  Mozda on to sam nece,ali ga drugi teraju…da njegova sudbina bude u ravni sudbine nacije???
  Iskreno,mislim da bi i sam Vucic povratio,na hipoteticku cinjenicu da njegova politicka sudbina nije kompatibilna sa politickom sudbinom srpskog naroda i srpske drzave…
  A TO USTASE SVIH BOJA HOCE!
  Kakav je to líder i cega je líder,ako njegova sudbina zavisi od stepena urusavanja onoga cime vlada???
  STO VISE URUSI SRPSTVO,TO CE VISE DA „IZGRADI“ SEBE???
  Ko to hoce da nam tako kaze?
  Najbolje je da se sam Aleksandar Vucic javi i neka nam kaze,ljudi,ja da bih opstao,mora Srbija da se smanji i srpstvo da se smanji.
  Ili jos krace,neka jasno i javno kaze,“LJUDI,NARODE…JA DA BIH OPSTAO,MORATE VI DA PROPADNETE“?!
  Neka to kaze pred izbore…
  MOZDA MI PREMA NJEMU I TADA POKAZEMO MILOST…TAKVI SMO.
  Ili ce mo se nadati njegovoj milosti?
  Neverovatno!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *