Почетна / БРОЈ 380 / Кантова дела слабо пазаре – на Бајлонију!

Кантова дела слабо пазаре – на Бајлонију!

Пише Драган Мраовић

Продаја немачке идеалистичке филозофије иде нешто слабије „поготово у време тропских врућина“, тврди министар културе Иван Тасовац, по чијим аршинима будуће српске генерације вероватно неће читати Шекспира, јер његова сабрана дела не могу бити профитабилна, а у опасности је и Филхармонија, која такође није доходовна

У земљи која нема стратегију културне политике, где Велики ум наше културе хоће да мења назив Закона о култури у Закон о јавном интересу у култури (као да је јавни интерес шири појам од културе!) а нарочито када се зна да границе јавног интереса одређује власт а не свеукупна грађанска и национална јавност, српској култури на издисају одбројавају задње сате часовници (постављени испред Музеја савремене уметности и испред Народног музеја Србије) које је осмислио министар Иван Тасовац, познат по своме перформанс министровању. Шта може очекивати култура Србије од власти која за њу издваја једва пола процента из буџета – најмање у Европи?! И шта да очекује од министра културе који избацује из Закона о култури све што је национално?

ЦИРКУС, ПАНТОМИМА И Т.СЛ.!

Нема више националних установа, па ће Народни музеј или Народно позориште да долазе на Тасовчев казан и да моле за цркавицу чекајући у реду са циркусантима и уличним жонглерима, јер он неће више морати да их финансира приоритетно, већ како му се ћефне. Рецимо, не свиђа му се директор Народног позоришта и нема пара за плате глумцима! И шта могу очекивати наши културни посленици када се, у Тасовчевом Предлогу закона о јавном интересу у култури (министар побркао лончиће, јер нас води у либералдемократију, а враћа Милошевићeв назив овог закона! Или је то први знак његовог покајања према Слоби?) у чл. 5 тачка 11 у културу сврставају „остала извођења културних програма и културних садржаја (мјузикл, циркус, пантомима, улична уметност и т.сл.)“? Министар перформанса је сврстао забаву у културу, односно циркус и уличну уметност, а шта је оно „и т.сл.“ чини се да је боље да никада не сазнамо.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Koliko sam unazad 25 godina bio svedok ko su bili ministri za p.rosvetu i kulturu, ovakvi stavovi i bahatost me ni malo ne iznenađuju.Tasovac je prosto rođenjem talontovan da bude PR bilo koje institucije ili preduzeća.Siguran sam da bi i u fabrici posuđa u Gornjem Milanovcu napravio takve boljitke da bi se proizvodi prodavali u celom svetu.Ceptzer bi mogao da ugasi preduzeće.NJegove ideje su suvo zlato ali ga ovaj narod koji živi od kulture ne razume, još mu stalno i prigovara.Nečuveno.Vlasnik Pink televizije jedva čeka Tasovca da mu prođe mandat i da mu za svagda obezbedi najveću gledanost programa bar do penzionisanja.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *