Почетна / БРОЈ 369 / Украјина у котлу

Украјина у котлу

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Да ли су људи из државног врха у Кијеву гледали Војну параду 9. маја у Доњецку и да ли су приметили праве и комплетне јединице, њихово ново наоружање, униформе, командну структуру и дисциплину?

Док је Русија 9. маја славила Дан победе на Црвеном тргу највећом војном парадом у историји, побратимски Донбас само два дана касније свечано је обележио свој први Дан републике. Навршило се, 11. маја, годину дана од одржавања референдума о независности Донбаса, тачније Луганске (ЛНР) и Доњецке Народне Републике (ДНР). Људи су сатима чекали у километарским редовима како би заокружили своју подршку суверенитету и независности Новорусије, са око седам милиона становника. Најмлађу државу на свету, упркос широко прокламованом праву на самоопредељење и демократију, није подржао нико са Запада, већ су своју подршку дали новим кијевским „мајданским“ властима да започну казнену операцију. Резултат: хиљаде људи је погинуло, а стотину пута више их је избегло. Ни данас прави мир није дошао на ову територију, али обнова разрушеног иде пуном паром.

ПРАЗНА ПУШКА, ПРАЗНА КАСА Кијев је, суштински, прецртао милионе својих становника. Он њих све редом сматра сепаратистима и терористима, не исплаћује плате, пензије, штедне улоге. Не испоручује ни гас, а снабдевање електричном енергијом може у сваком тренутку бити прекинуто. Али, зато представници владе у Кијеву траже да им Москва исплати 350 милијарди долара, на име разрушеног Донбаса! Иако су најављивали да ће им Вашингтон, „чим демократија дође“, пребацити на рачуне око 100 милијарди долара, и њима је јасно да од тога неће бити ништа, па прете Москви. Ко би рекао да Американци тако штеде своје доларе? Или демократија ипак још није стигла у Кијев па се мора чекати?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *