Почетна / БРОЈ 369 / Нови задатак „Канваса“: 5. октобар 2.0?

Нови задатак „Канваса“: 5. октобар 2.0?

Пише Стефан Каргановић
Крајње мете нових „обојених револуција“ су Србија и Република Српска

Најновије балканске махинације „царства хаоса“, како га прикладно назива Пепе Ескобар, од Зворника до Куманова, коришћењем отвореног насиља и асортиманом адута из репертоара „тврде“ политике, прете да неоправдано баце у засенак паралелну и злослутну концентрацију адута „меке моћи“ на истим просторима. Стратешки беспрекорно увезан методолошки дуалитет средстава у служби је истог концепта.

ШТРАУСОВ ХАОС Неки ће се присетити да је, када је око 2003. године у САД почело да се расправља о „теорији хаоса“, одговор Беле куће био да у питању није класичан него „конструктивни хаос“, идеалистички распириван да би се у свету уништиле угњетачке структуре и омогућило, на њиховом месту, слободно бујање аутентичног живота. Изгледа, међутим (или бар искусни француски политолог Тјери Мејсан тако сматра) да је ово невешто објашњење далеко од правог размишљања десничарског философа Леа Штрауса, са чијим именом се „теорија хаоса“ најчешће повезује.

У питању је дириговано рушилаштво, смишљено искључиво да онемогући опстанак или настајање било каквих структура способних да се супротставе вољи твораца Новог светског поретка.

Начело те стратешке доктрине (опет по Мејсану) могло би се сажети овако. Најједноставнији начин да се изведе дугорочна пљачка природних ресурса једне земље није да се она окупира, него да се уништи државна организација на њеном тлу. Не дозвољава се постојање ни државе, ни војске. Деградирањем одбрамбених способности противника избегава се ризик губитака или пораза у сучељавању са њим. Према томе, стратешки циљ армије САД, и НАТО савеза који предводи, своди се у првом реду на уништавање држава, а Либија и Сирија служе као речити примери. Шта ће се догодити са народима који живе на територијама тих држава, није проблем о којем западна алијанса посебно брине.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *