Почетна / Свет / Сумрак епохе челичног премијера

Сумрак епохе челичног премијера

Пише Зоран  МИЛОШЕВИЋ

Оса САД – Велика Британија – Израел закључила је да је главна опасност за њихову политику на Блиском истоку непредвидиви и непослушни Реџеп Тајип Ердоган

Вашингтон је градио „зелени појас“ (зелену трансверзалу) од Сарајева до Инстанбула и даље према Русији, односно од Британије до Израела, а Руси се супротстављали „шиитским полумесецом“ који обухвата територије Кине, Ирана, Ирака, Сирије и Либана. Тако је Русија створила ефикасан фронт од Каспијског до Средоземног мора, задржавајући Запад од продора у своју зону интереса. За потпуну победу Русије над Западом на Блиском истоку недостаје само још придобијање Дубаија, центра богатства, где су Арапи – шиити започели велику активност. Уколико би Дубаи пришао „шиитском полумесецу“, Иран би у потпуности контролисао Персијски залив и постао најмоћнија држава у области трговине. Суштина је да САД и Русија воде жестоку борбу коришћењем интереса различитих држава. У зони сукоба тренутно се главна борба води око Турске. Наиме, јерменски лист „Арменија тудеј“ је 15. фебруара 2014. године донео крајње интересантну анализу, у којој тврди да су се у Турској сукобили заправо Американци и Руси.

ТЕШКА ГОДИНА „Проблем” Реџепа Ердогана се појавио пошто је почео да у вакууму „шиитског полумесеца“ и „зелене трансверзале“ оживљава неоосманизам. У почетној фази имао је подршку Вашингтона, али када се успротивио Западу, одбацивши идеју напада на Сирију (у зони неоосманизма) САД су схватиле Ердоганове маневре, те су одлучиле да га уколоне са власти и да Турска буде примерено кажњена. Оса САД – Велика Британија – Израел закључила је да је главна опасност за њихову политику на Блиском истоку непредвидиви и непослушни Ердоган. Да би се Турска зауставила и вратила на „генералну НАТО линију“, на протестима се користи тактика „зелене трансверзале“, са циљем свргавања турског премијера. Земље „шиитског полумесеца“ тренутно подржавају Ердогана дајући о томе инструкције алавитима и џафаритима у Турској.

Руски експерт за Турску, професор Александар Сотиченко, на порталу Кав