Почетна / Вести / Годишњица Церске битке

Годишњица Церске битке

ЛOЗНИЦA – Премиjер Србиjе Ивица Дачић предводиће данас, у оквиру спомен-комплекса „Церска битка“ у Tекеришу код Лознице, централну државну церемониjу поводом обележавања 99. годишњице прве победе над централним силама у Првом светском рату.

Kраj Спомен-костурнице у Tекеришу биће положени ловорови венци и одате државне и воjне почасти, а церемониjи ће присуствовати представници Владе Србиjе, Лознице, Шапца, Kрупња и представници броjних удружења грађана.

Церска битка, коjа се одиграла током августа 1914. године, представља jедну од наjзначаjниjих и наjвећих победа српске воjске у читавом току Првог светског рата и то jе, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене воjне операциjе.

Oстваривши победу у знаменитоj Церскоj бици, припадници српске воjске, предвођени генералом Степом Степановићем, пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма коjи jе остао уткан у колективну свест нациjе све до наших дана.

Прва победа српске воjске у Првом светском рату резултат jе десетодневних сукоба у реjону планине Цер, Посавини и Подрињу, а после уласка српске воjске у Шабац, коjи су Aустроугари запосели на почетку операциjе, Стрепа Степановић, командант Друге српске армиjе, бива унапређен у чин воjводе.

У операциjама у западноj Србиjи учествовало jе око 200.000 аустроугарских и око 180.000 српских воjника, а процењуjе се да jе агресор претрпео двоструко веће губитке.

Процене броjа погинулих аустроугарских воjника крећу се између 6.000 и 10.000, око 30.000 jе рањено, а 4.500 заробљено. Воjска Kраљевине Србиjе имала jе између 3.000 и 5.000 погинулих и око 15.000 рањених.

Tоком операциjе аустроугарске снаге су починиле стравичне злочине над цивилним становништвом у окупираним градовима и селима у западноj Србиjи.

6 коментара

 1. Слава српским јунацима са Цера ! А Беч, престоница `тамнице народа`, постаје сада, – `расадник` вехабизма ?!
  0  0
 2. Daca..konvertit,licemerna gesta govora,a Kosovo amnezirao!
  0  0
 3. Na neprikladnom mestu g. Dačić poručuje Srbima na Kosovu da će ih smeniti ukoliko ne izađu na izbre.Prokleće ga kosti Cerskoh mučenika.
  0  0
 4. SRPSKI JUNACI LAKA VAM ZEMLJA-BOG DA VAM DUSU PROSTI…VASIM GROBOVIMA TRGUJU IZDAJNICI,JANJICARI,PLACENICI VASIH I NASIH NEPRIJATELJA-NA ZALOST I STETU NASIS POTOMAKA….TUGA DUBOKA.
  0  0
 5. Dacica treba biti sramota sto se uopce pojavio. Silni su izginuli, a on se dosao sprdati. Ono za sta su se oni borili, on predade bez da je trepnuo.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *