Godišnjica Cerske bitke

LOZNICA – Premijer Srbije Ivica Dačić predvodiće danas, u okviru spomen-kompleksa “Cerska bitka” u Tekerišu kod Loznice, centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja 99. godišnjice prve pobede nad centralnim silama u Prvom svetskom ratu.

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Loznice, Šapca, Krupnja i predstavnici brojnih udruženja građana.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata i to je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici, pripadnici srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Prva pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu rezultat je desetodnevnih sukoba u rejonu planine Cer, Posavini i Podrinju, a posle ulaska srpske vojske u Šabac, koji su Austrougari zaposeli na početku operacije, Strepa Stepanović, komandant Druge srpske armije, biva unapređen u čin vojvode.

U operacijama u zapadnoj Srbiji učestvovalo je oko 200.000 austrougarskih i oko 180.000 srpskih vojnika, a procenjuje se da je agresor pretrpeo dvostruko veće gubitke.

Procene broja poginulih austrougarskih vojnika kreću se između 6.000 i 10.000, oko 30.000 je ranjeno, a 4.500 zarobljeno. Vojska Kraljevine Srbije imala je između 3.000 i 5.000 poginulih i oko 15.000 ranjenih.

Tokom operacije austrougarske snage su počinile stravične zločine nad civilnim stanovništvom u okupiranim gradovima i selima u zapadnoj Srbiji.

6 komentara

  1. Slava srpskim junacima sa Cera ! A Beč, prestonica `tamnice naroda`, postaje sada, – `rasadnik` vehabizma ?!

  2. Daca..konvertit,licemerna gesta govora,a Kosovo amnezirao!

  3. Na neprikladnom mestu g. Dačić poručuje Srbima na Kosovu da će ih smeniti ukoliko ne izađu na izbre.Prokleće ga kosti Cerskoh mučenika.

  4. SRPSKI JUNACI LAKA VAM ZEMLJA-BOG DA VAM DUSU PROSTI…VASIM GROBOVIMA TRGUJU IZDAJNICI,JANJICARI,PLACENICI VASIH I NASIH NEPRIJATELJA-NA ZALOST I STETU NASIS POTOMAKA….TUGA DUBOKA.

  5. Dacica treba biti sramota sto se uopce pojavio. Silni su izginuli, a on se dosao sprdati. Ono za sta su se oni borili, on predade bez da je trepnuo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *