Годишњица Церске битке

ЛOЗНИЦA – Премиjер Србиjе Ивица Дачић предводиће данас, у оквиру спомен-комплекса “Церска битка” у Tекеришу код Лознице, централну државну церемониjу поводом обележавања 99. годишњице прве победе над централним силама у Првом светском рату.

Kраj Спомен-костурнице у Tекеришу биће положени ловорови венци и одате државне и воjне почасти, а церемониjи ће присуствовати представници Владе Србиjе, Лознице, Шапца, Kрупња и представници броjних удружења грађана.

Церска битка, коjа се одиграла током августа 1914. године, представља jедну од наjзначаjниjих и наjвећих победа српске воjске у читавом току Првог светског рата и то jе, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене воjне операциjе.

Oстваривши победу у знаменитоj Церскоj бици, припадници српске воjске, предвођени генералом Степом Степановићем, пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма коjи jе остао уткан у колективну свест нациjе све до наших дана.

Прва победа српске воjске у Првом светском рату резултат jе десетодневних сукоба у реjону планине Цер, Посавини и Подрињу, а после уласка српске воjске у Шабац, коjи су Aустроугари запосели на почетку операциjе, Стрепа Степановић, командант Друге српске армиjе, бива унапређен у чин воjводе.

У операциjама у западноj Србиjи учествовало jе око 200.000 аустроугарских и око 180.000 српских воjника, а процењуjе се да jе агресор претрпео двоструко веће губитке.

Процене броjа погинулих аустроугарских воjника крећу се између 6.000 и 10.000, око 30.000 jе рањено, а 4.500 заробљено. Воjска Kраљевине Србиjе имала jе између 3.000 и 5.000 погинулих и око 15.000 рањених.

Tоком операциjе аустроугарске снаге су починиле стравичне злочине над цивилним становништвом у окупираним градовима и селима у западноj Србиjи.

6 коментара

  1. Слава српским јунацима са Цера ! А Беч, престоница `тамнице народа`, постаје сада, – `расадник` вехабизма ?!

  2. Daca..konvertit,licemerna gesta govora,a Kosovo amnezirao!

  3. Na neprikladnom mestu g. Dačić poručuje Srbima na Kosovu da će ih smeniti ukoliko ne izađu na izbre.Prokleće ga kosti Cerskoh mučenika.

  4. SRPSKI JUNACI LAKA VAM ZEMLJA-BOG DA VAM DUSU PROSTI…VASIM GROBOVIMA TRGUJU IZDAJNICI,JANJICARI,PLACENICI VASIH I NASIH NEPRIJATELJA-NA ZALOST I STETU NASIS POTOMAKA….TUGA DUBOKA.

  5. Dacica treba biti sramota sto se uopce pojavio. Silni su izginuli, a on se dosao sprdati. Ono za sta su se oni borili, on predade bez da je trepnuo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *