ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Лондон, Брисел, Париз

РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

ИЗРАЕЛ БОМБАРДУЈЕ, СВЕТ ПРОТЕСТУЈЕ

Катастрофалне последице израелских напада на Појас Газе изазивају све више огорчења и захтева за успоставу трајног мира између Израела и Палестинаца

Док војска Израела, у знак одмазде за напад милитантног Хамаса, појачава бомбардовање Појаса Газе, умножавајући палестинске жртве, углавном цивилне, у свету се шире протести против политике Тел Авива, која се све чешће и гласније назива геноцидном, и тражи трајан мир.
У Лондону су, 11. новембра, у знак подршке Палестинцима одржане демонстрације на којима је, према саопштењу полиције, било више од 300.000 људи, а по тврдњама организатора и појединих медија чак 800.000. У сваком случају, то је био досад највећи протест у Великој Британији од почетка рата Израела и Хамаса. Окупљени су претходно игнорисали апеле више министара у влади премијера Ришија Сунака, као и њега самог, да не долазе на демонстрације које су организоване на Дан примирја у Првом светском рату јер се тиме, како је речено, ремети сећање на жртве тог светског сукоба међу којима су били и бројни Британци. За разлику од ранијих скупова ове врсте у више градова на Острву, који су, углавном, били мирни, лондонска полиција је овога пута ухапсила више од стотину лица због изазивања нереда и подршке Хамасу. Ова палестинска организација се у Великој Британији, као и у Европској унији и САД, сматра терористичком организацијом.


Протест на ком је изражена солидарност са страдалничким палестинским народом у Појасу Газе и тражено поштовање међународног права и хитно примирје између Израела и Хамаса, одржан је минулог викенда и у Бриселу. Више од 20.000 људи демонстрирало је у главном граду Белгије, у ком су седишта Европске уније и НАТО-а, под слоганом „Европски марш за Палестину“. Демонстранти су позивали белгијску владу и ЕУ да се заложе за моменталан прекид ватре.
И у Паризу је тражен прекид оружаних сукоба између Израела и Хамаса, а међу неколико хиљада демонстраната били су и поједини левичарски посланици француског парламента који су носили палестинске заставе. У дану протеста огласио се и француски председник Емануел Макрон, који је од Израела затражио да престане да убија бебе и жене у Гази. Казао је да „нема оправдања“ за израелско бомбардовање. „Иако признајемо право Израела да се заштити, ми их позивамо да зауставе бомбардовање у Гази“, истакао је француски председник. На овакав Макронов став оштро је реаговао израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који га је назвао „морално некоректним“.


Гласови против рата и бруталног насиља израелских снага чули су се и на Балкану. Протести на којима је захтеван мир и осуђивано убијање цивила у Појасу Газе одржани су у Београду, Подгорици и Сарајеву. Сарајлије су носили транспаренте на којима је писало да Израел спроводи геноцид према Палестинцима и да свет то мирно гледа. Они су критиковали и све оне који подржавају одмазду Израела у Појасу Газе који доживљава хуманитарну катастрофу.

Учесници арапско-исламског самита у Саудијској Арабији

Учесници арапско-исламског самита, чији је домаћин била Саудијска Арабија, позвали су, протеклог викенда, на прекид рата и одлучно одбацили тврдње да су израелске војне активности против Палестинаца самоодбрана. Самит је недвосмислено осудио „агресију Израела на Појас Газе“. Међу присутнима су били и ирански председник Ибрахим Раиси и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган, који је, од почетка рата, више пута оштро критиковао акције Израела у Појасу Газе, као и претеће изјаве Нетанијахуа. Најновија Ердоганова идеја је да се сазове међународна мировна конференција како би се пронашло трајно решење за сукоб Израела и Палестинаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *