ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

ПРОTИВ РАТА И ИЗРАЕЛСКЕ БРУТАЛНОСТИ

Настављају се антиратни скупови по светским градовима са захтевима за хитан прекид сукоба између Израела и Палестинаца и уз оштре осуде израелског разарања Појаса Газе ком прети хуманитарна катастрофа

Брутално разарање Појаса Газе, које је Израел започео пошто је 7. октобра нападнут од Хамаса, изазива све веће огорчење у свету, због чега не престају протести на којима се осуђују масовна убиства палестинских цивила, захтева пуштање талаца и тражи прекид сукоба који би могао да се пренесе на регион. Од изласка прошлог броја „Печата“ демонстрација против новог рата старих непријатеља, Израелаца и Паластинаца, било је у више градова од Азије до Америке.
На пропалестинском митингу у Истанбулу, на ком се, минуле суботе, окупило око милион и по људи, председник Реџеп Тајип Ердоган је израелске ударе у Гази назвао „масакром“ и додао да су западни савезници Израела „главни кривац“ за „ратне злочине“ које чини јеврејска држава. Такође, рекао је да Хамас не сматра терористичком организацијом, и да је Анкара „тужна због смрти сваког цивила, што, изгледа, Израел не занима“.
У Њујорку, највећем граду САД, антиратни скуп су организовале јеврејске заједнице, тражећи прекид сукоба између Израела и Палестинаца. Демонстранти, који су носили црне мајице с натписима „Прекид ватре одмах“ и „Не у наше име“, блокирали су централну градску станицу на Менхетну баш пред почетак викенда, када је она најпрометнија. Полиција је, према извештајима новинских агенција, ухапсила око 300 учесника протеста чији су организатори најавили и нова окупљања.


Демонстрација је било и у Великој Британији – у Лондону, Манчестеру и Глазгову, где су хиљаде људи дигле глас против рата и убијања. У британској престоници, где се, истим поводом, 21. октобра окупило 100.000 грађана, нови протест је организовала „Кампања за палестинску солидарност“. Дуга колона противника рата и бесомучног убијања цивила за своју протестну шетњу је одабрала правац испред седишта британске владе и зграде парламента. На станици Ватерло организован је седећи протест под мноштвом палестинских застава, а окупљени су од кабинета премијера Ришија Сунака захтевали да помогне успостави примирја између Израелаца и Палестинаца. Британце брине и угроженост и јеврејске и муслиманске заједнице у њиховој земљи, што је тензија коју је у читавом свету подигао рат Израела и Хамаса. Полиција Лондона је саопштила да је у том граду, током октобра, забележено тринаест пута више кривичних дела која се доводе у везу с антисемитизмом, јавио је АП.
Нови протест виђен је, минулог викенда, и у центру Париза, упркос ранијој најави власти да то неће допустити, и да ће они који такву одлуку не буду поштовали бити приведени и новчано кажњени. Скуп су предводили активисти углавном левичарских организација. Они су позивали на прекид ватре и палили бакље, а јаке полицијске снаге ипак нису интервенисале. Претходне демонстрације против текућег рата на Блиском истоку у главном граду Француске одржане су 22. октобра, када је на улице изашло више од 20.000 људи.
Апел за обустављање крвопролића у сукобу Израелаца и Палестинаца упутио је и папа Франциско. Поглавар Римокатоличке цркве је то учинио током редовног недељног обраћања бројним верницима на Тргу Светог Петра у Ватикану. „Рат је увек пораз“, рекао је папа и затражио ослобађање талаца и осигурање хуманитарне помоћи за народ Појасу Газе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *