Putin na Istočnom ekonomskom forumu: Zapad uništava sistem trgovinskih i finansijskih veza

Zapadne zemlje svojim rukama uništavaju sistem trgovinskih i finansijskih veza koji su same stvorile, rekao je ruski lider Vladimir Putin na sastanku Istočnog ekonomskog foruma.

 

“Zapadne zemlje uništavaju sistem trgovinskih i finansijskih odnosa koje su sami stvarali. Širi se spisak država koje su spremne za saradnju ali ne po zapadnom modelu, već u korist čitavog čovečanstva”, kazao je Putin i dodao da je sve više država kojene podležu pritisku spolja nego se rukovode sopstvenim nacionalnim interesima.

Kako je naveo, sve te države u centar svojih aktivnosti, politike ne stavljaju neke aktuelne geopolitičke momente nego promovisanje sopstvenih interesa u sferi saobraćaja, energetike, industrije, finansija, humanitarnoj sferi projekata koji donose dugoročnu korist narodima tih država.

Ruski predsednik se obratio poslovnim ljudima koji su se suočili sa pritiskom na Zapadu i poručio da je pouzdanije ulagati kapital u Rusiji.

“Već sam se obratio našim preduzetnicima, od kojih su se mnogi suočili sa određenim pritiskom pojedinih partnera. I danas želim da ponovim: svakako je sigurnije i bolje ulagati u Rusiju. Ne pravite dva puta istu grešku”, poručio je Putin.

Razvoj Dalekog istoka apsolutni prioritet Rusije

Ruski predsednik je istakao da je uloga Dalekog istoka za budućnost Rusije i njen položaj u multipolarnom svetu izuzetno velika, jer se tu nalaze važna strateška preduzeća, morske luke, železnica, plemeniti metali i minerali. 

“Dalekoistočni federalni okrug čini 40 odsto teritorije Ruske Federacije. Ovde se nalazi skoro polovina naših šuma i zlatnih rezervi, više od 70 odsto ribe, dijamanata, više od 30 odsto titanijuma, bakra i tako dalje. Ovde posluju najvažnija strateška preduzeća, morske luke i železnice”, precizirao je.

Prema njegovim rečima, dinamika investicija na Dalekom istoku tri puta je veći od indikatora za čitavu Rusiju.

“Robna razmena Rusije i zemalja Azijsko-pacifičkog regiona prošle godine je porasla za 13,7 odsto, a u prvom polugodištu ove za još 18,3 odsto”, naveo je Putin i naglasio da je razvoj Dalekog istoka apsolutni prioritet Rusije.

Putin je istakao da je neophodno sveobuhvatna obnova energetskog sistema na Dalekom istoku i naložio da se napravi program za period do 2050. godine.

“Neophodno je povezati gasovode ‘Snaga Sibira i Sahalin-Habarovsk-Vladivostok’ u jedan sistem”, naveo je.

Putin je najavio da će se u zemlji graditi brzi auto-putevi preko Sibira i Dalekog istoka do Tihog okeana.

Afrika ne može da zaboravi kolonijaliste

Ruski predsednik je dodao da niko u Africi neće zaboraviti kako su zapadne zemlje prevozile ljude u kavezima i da su nametnule kredite afričkim državama kao odštetu.

“Šta su radili bivši kolonijalisti? Daleke 1957. godine, nedavno su mi pokazali fotografije, dovodili su ljude u kavezima iz Afrike u evropske zemlje, na primer, u Belgiju. Nemoguće je gledati bez suza”, naveo je Putin.

Kako je dodao, zapadne zemlje i dalje pokušavaju da komanduju afričkim zemljama i da sprovode svoju neokolonijalnu politiku.

“Zapad je opteretio sve afričke zemlje – duguju bilione u dolarima. To jest, stvorili su takav kredit i finansijski sistem sa afričkim državama, u okviru kojeg afričke zemlje, po definiciji, uopšte ne mogu da vraćaju kredite koji su im dati. Ovo čak nije ni kreditni odnos – kao neka vrsta obeštećenja”, ukazao je.

Putin je naveo da je sačuvano istorijsko sećanje zemalja kojima je Rusija ranije pomagala, a koje sada imaju želju da sa njom sarađuju.

“To se odnosi i na Laos, tamo imamo mnogo prijatelja, to važi i za azijsko-pacifički region u celini, kao i na Afriku”, dodao je Putin.

Putin je istakao da Rusija nikada nije bila kolonizator.

“Naša saradnja uvek se gradila na ravnopravnim osnovama ili sa željom da pomognemo i podržimo, a one zemlje koje pokušavaju da se takmiče sa nama, uključujući i sada, one su sprovodile potpuno drugačiju politiku. Kada ljudi uporede ono što se dešavalo ranije u saradnji sa Rusijom, sa Sovjetskim Savezom i sa drugim zemljama, naravno, sve ide u korist Rusije“”, ocenio je ruski lider.

Rusija zaradila duplo više od vrednosti zamrznutih rezervi

Rusija je već zaradila dvostruko više od iznosa koji joj je zamrznut u zlatnim i deviznim rezervama, izjavio je ruski predsednik.

“Znam da su nam zlatne i devizne rezerve zamrznute. Mi smo već duplo više zaradili. Ali, čak nije ni reč o tih 300 milijardi, već o podrivenom poverenju u one koji su to učinili”, istakao je ruski lider.

On je takođe ocenio da je neophodno podržavati potražnju za domaćim proizvodima i uslugama.

“Glavni zadatak je učiniti naše brendove, marke prepoznatljivijim. Potrebno je podržati potražnju za domaćim proizvodima i uslugama. Na primer, pomoću izložbi, sajmova i tako dalje. Nesumnjivo ćemo nastaviti ovaj proces”, poručio je Putin.

Osim toga, ruski predsednik je objavio da će uskoro početi nabavka automobila domaće proizvodnje za ruske zvaničnike.

“Naši automobili su možda skromnijeg izgleda nego audi, mercedes, ali treba se ugledati na Indiju u kojoj se oslanjaju na domaća vozila”, ukazao je Putin.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *