Путин на Источном економском форуму: Запад уништава систем трговинских и финансијских веза

Западне земље својим рукама уништавају систем трговинских и финансијских веза који су саме створиле, рекао је руски лидер Владимир Путин на састанку Источног економског форума.

 

“Западне земље уништавају систем трговинских и финансијских односа које су сами стварали. Шири се списак држава које су спремне за сарадњу али не по западном моделу, већ у корист читавог човечанства”, казао је Путин и додао да је све више држава којене подлежу притиску споља него се руководе сопственим националним интересима.

Како је навео, све те државе у центар својих активности, политике не стављају неке актуелне геополитичке моменте него промовисање сопствених интереса у сфери саобраћаја, енергетике, индустрије, финансија, хуманитарној сфери пројеката који доносе дугорочну корист народима тих држава.

Руски председник се обратио пословним људима који су се суочили са притиском на Западу и поручио да је поузданије улагати капитал у Русији.

“Већ сам се обратио нашим предузетницима, од којих су се многи суочили са одређеним притиском појединих партнера. И данас желим да поновим: свакако је сигурније и боље улагати у Русију. Не правите два пута исту грешку”, поручио је Путин.

Развој Далеког истока апсолутни приоритет Русије

Руски председник је истакао да је улога Далеког истока за будућност Русије и њен положај у мултиполарном свету изузетно велика, јер се ту налазе важна стратешка предузећа, морске луке, железница, племенити метали и минерали. 

“Далекоисточни федерални округ чини 40 одсто територије Руске Федерације. Овде се налази скоро половина наших шума и златних резерви, више од 70 одсто рибе, дијаманата, више од 30 одсто титанијума, бакра и тако даље. Овде послују најважнија стратешка предузећа, морске луке и железнице”, прецизирао је.

Према његовим речима, динамика инвестиција на Далеком истоку три пута је већи од индикатора за читаву Русију.

“Робна размена Русије и земаља Азијско-пацифичког региона прошле године је порасла за 13,7 одсто, а у првом полугодишту ове за још 18,3 одсто”, навео је Путин и нагласио да је развој Далеког истока апсолутни приоритет Русије.

Путин је истакао да је неопходно свеобухватна обнова енергетског система на Далеком истоку и наложио да се направи програм за период до 2050. године.

“Неопходно је повезати гасоводе ‘Снага Сибира и Сахалин-Хабаровск-Владивосток’ у један систем”, навео је.

Путин је најавио да ће се у земљи градити брзи ауто-путеви преко Сибира и Далеког истока до Тихог океана.

Африка не може да заборави колонијалисте

Руски председник је додао да нико у Африци неће заборавити како су западне земље превозиле људе у кавезима и да су наметнуле кредите афричким државама као одштету.

“Шта су радили бивши колонијалисти? Далеке 1957. године, недавно су ми показали фотографије, доводили су људе у кавезима из Африке у европске земље, на пример, у Белгију. Немогуће је гледати без суза”, навео је Путин.

Како је додао, западне земље и даље покушавају да командују афричким земљама и да спроводе своју неоколонијалну политику.

“Запад је оптеретио све афричке земље – дугују билионе у доларима. То јест, створили су такав кредит и финансијски систем са афричким државама, у оквиру којег афричке земље, по дефиницији, уопште не могу да враћају кредите који су им дати. Ово чак није ни кредитни однос – као нека врста обештећења”, указао је.

Путин је навео да је сачувано историјско сећање земаља којима је Русија раније помагала, а које сада имају жељу да са њом сарађују.

“То се односи и на Лаос, тамо имамо много пријатеља, то важи и за азијско-пацифички регион у целини, као и на Африку”, додао је Путин.

Путин је истакао да Русија никада није била колонизатор.

“Наша сарадња увек се градила на равноправним основама или са жељом да помогнемо и подржимо, а оне земље које покушавају да се такмиче са нама, укључујући и сада, оне су спроводиле потпуно другачију политику. Када људи упореде оно што се дешавало раније у сарадњи са Русијом, са Совјетским Савезом и са другим земљама, наравно, све иде у корист Русије“”, оценио је руски лидер.

Русија зарадила дупло више од вредности замрзнутих резерви

Русија је већ зарадила двоструко више од износа који јој је замрзнут у златним и девизним резервама, изјавио је руски председник.

“Знам да су нам златне и девизне резерве замрзнуте. Ми смо већ дупло више зарадили. Али, чак није ни реч о тих 300 милијарди, већ о подривеном поверењу у оне који су то учинили”, истакао је руски лидер.

Он је такође оценио да је неопходно подржавати потражњу за домаћим производима и услугама.

“Главни задатак је учинити наше брендове, марке препознатљивијим. Потребно је подржати потражњу за домаћим производима и услугама. На пример, помоћу изложби, сајмова и тако даље. Несумњиво ћемо наставити овај процес”, поручио је Путин.

Осим тога, руски председник је објавио да ће ускоро почети набавка аутомобила домаће производње за руске званичнике.

“Наши аутомобили су можда скромнијег изгледа него ауди, мерцедес, али треба се угледати на Индију у којој се ослањају на домаћа возила”, указао је Путин.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *