ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

МИГРАНТИ НЕ МИРУЈУ

Због новог масовног прилива избеглица на италијанско острво Лампедузу, премијерка Ђорђа Мелони затражила од ЕУ да се на Средоземном мору уведе блокада за пловила с мигрантима

Након изласка прошлог броја „Печата“, у ком смо писали о проблемима Србије с мигрантима, свет је почео да слуша нову мигрантску причу, драматичну и трагичну као и претходне, са италијанског острва Лампедуза у Средоземном мору, буквално преплављеног невољницима који, у жељи да се дочепају бољег живота у Западној Европи, стижу из Северне Африке. У једном чамцу са 40 новоприспелих избеглица нађена је и мртва беба, рођена и умрла, током неизвесног путовања, а пре тога је страдао и петогодишњи дечак.

ПРОТЕСТИ ИТАЛИЈАНА

На Лампедузи и широм Италије почели су протести на којима је од владе у Риму тражено да хитно реагује како би се спречиле опасне мигрантске туре преко Средоземља које одавно важи за најризичнији правац за мигранте. На том мору је, према подацима УН, од 2014. регистровано више од 20.000 смртних случајева или нестанака бегунаца са азијског и афричког копна. Упркос томе, крајње неизвесна бежанија миграната се наставља. Њих скоро 126.000 стигло је ове године само у Италију, што је двоструко више него у истом периоду 2022. године.
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони затражила је да Европска унија предузме заједничку акцију блокирања пловила с мигрантима преко Средоземног мора. Рекла је, такође, и да ће Италија самостално предузети оштре мере као одговор на масовне приливе избеглица на Лампедузу, њено најистуреније острво између Малте и Туниса. Премијеркин апел је имао одјек у Бриселу, јер је већ у недељу, заједно са Мелонијевом, на Лампедузу стигла председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Дочекао их је протест гневних острвљана, одавно незадовољних политиком ЕУ о овом питању. Фон дер Лајенова је показала да разуме њихово незадовољство и напоменула да ће мигрантска криза с којом се суочава Италија ускоро погодити целу ЕУ.

КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ УНОСАН БИЗНИС

Снажно незадовољство политиком ЕУ, кад је реч о мигрантима, исказује и Грчка у чијим водама ти несрећни људи често страдају. Код Пелопонеза је летос потонуо брод са више од 500 миграната, а има назнака да у том трагичном случају нису адекватно реаговали ни грчка Обалска стража ни Фронтекс, агенција ЕУ за заштиту границе.
Док се чека прави одговор ЕУ на овај изазов, кријумчари миграната постају све безобзирнији, али и све вештији. Доказ за ово друго је откриће турске Обалске страже да шверцери мигранте сада укрцавају и на луксузне јахте које их пребацују до грчких острва или Италије како би наставили пут ка европском западу. Та пловила су свакако сигурнија од рибарских чамаца и мањих бродова, али је цена такве услуге „папрена“ – од неколико стотина до две хиљаде евра, зависно од дестинације ка којој се плови.
Комесаријат УН за избеглице је саопштио да је шверцовање миграната постало уносан посао за хиљаде криминалаца у више земаља широм света, укључујући и чланице ЕУ. У Бриселу су, протеклих година, мигранти и њихови проблеми били честа тема, али адекватна решења још нису пронађена. Зато се поједине чланице од најезде избеглица бране подизањем зидова и бодљикавом жицом (Грчка, Мађарска), а све појачавају контролу својих граница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *